66. Splitsko ljeto

U Vestibulu Dioklecijanove palače predstavljen je program 66. Splitskog ljeta koji će se i ove godine održati u tradicionalnom terminu od 14. srpnja do 14. kolovoza. Najavljeno je pet premijernih naslova u vlastitoj produkciji, uz brojne reprizne i gostujuće operne, dramske i plesne predstave, projekcije filmova i izložbe mahom hrvatskih umjetnika. Ukupno će biti izveden 31 različit program u 44 izvedbe. Festival je otvoren premijerom Verdijeve opere Lombardijci na Peristilu 14. srpnja. Izvedbom je ravnao maestro Ivo Lipanović, a redatelj je Robert Bošković...

Predstavljen program 66. Splitskog ljeta

Izvor: HNK Split

U dramskom će programu biti izvedena tri premijerna naslova. U dvorištu splitskog Nadbiskupskog sjemeništa 23. srpnja glumci Snježana Sinovčić Šiškov i Trpimir Jurkić premijerno će, u vlastitoj zajedničkoj režiji,  izvesti dramu Francuzica kao svojevrsnu posvetu svom preminulom kolegi Iliji Zovku, autoru tog dramskog teksta koji je i sam igrao u praizvedbi vlastite drame prije 15 godina u splitskom kazalištu.

Na Sustipanu 27. srpnja, u koprodukciji HNK Split i Gradskog kazališta mladih Split, premijerno će biti izvedena drama Teške ljubavi Itala Calvina u dramaturskoj obradi Ivana Penovića. U predstavi, dramatiziranoj zbirci kratkih priča o ljubavi i problemima ljubavnika u u komunikaciji, nastupaju članovi glumačkih ansambala oba kazališta, a igra se u režiji mladog redatelja Aleksandra Švabića.

Treći dramski premijerni naslov predstava je Dom za nezAbrinutu djecu Jelene Bosančić koja tematizira odnose grupe ljudi u tridesetim godinama koji se bore s vlastitom nemogućnošću ostvarivanja kontakta i emocionalnog prepuštanja. Drama Dom za nezAbrinutu djecu premijerno će biti izvedena 8. kolovoza u Meštrovićevom Kaštilcu u režiji Ivana Planinića.

Posljednja festivalska premijera je plesna predstava Correr o fado portugalskog koreografa Daniela Cardosa koja će biti izvedena na Sustipanu 13. kolovoza. Članovi ansambla Baleta HNK Split svojom će virtuoznošću, u mnoštvu kretnji, zvukova, doživljaja i osjećaja, ljepotom i senzualnošću demistificirati melankolične i nostalgične konotacije koje se vezuju uz fado, taj najreprezentativniji način izražavanja u popularnoj portugalskoj kulturi.

Povezani članci

Who's Online

We have 67 guests and no members online