Iz Regije..

Laureati javnih priznanja grada Omiša u 2020.

Gradsko vijeće grada Omiša, kao i svake godine povodom Dana Grada i proslave blagdana njegovog nebeskog zaštinika Svetoga Ivana Nepomuka, dodijelilo je javna priznanja Grada Omiša u 2020. zaslužnim pojedincima i udrugama koji su svojim radom na poseban način unaprijedili kulturni, sportski i društveni život grada Omiša. Svečanost uručenja javnih priznanja upriličit će se naknadno, kada okolnosti budu dozvoljavale, a do tada valja nam i na ovim stranicama predstaviti ovogodišnje omiške laureate.
Nagrade Grada  Omiša za životno djelo dobili su prof.emer. Edo Pivčević i Vladimir Zemunik. Počasnim građanima Grada Omiša proglašeni su istaknuti sportaši Andrija Žižić i Ivica Križanac. Osobne nagrade Grada Omiša dobili su Petar Buljević i Mirko Perak, dok sskupne idu i vitrine Kulturno umjetničke udruge "Mosor“ Gata i Nogometnog kluba Omiš. Plakete Grada Omiša dobili su Tereza Jerić, Ante Amulić, Lovre Marušić, Latica Anić i Policijska postaja Omiš. Više detalja o laureatima pročitajte u nastavku članka..

DOBITNICI JAVNIH PRIZNANJA GRADA OMIŠA U 2020.g.

Počasnim građanima Grada Omiša proglašeni su:

braća Ante i Andrija Žižić

- Andrija Žižić, istaknuti sportaš iznimnih sportskih uspjeha - za promicanje ugleda grada Omiša diljem svijeta igranjem za najveće europske klubove i osvajanjem Eurolige te za igranje u košarkaškoj reprezentaciji Hrvatske s kojom je osvajao srebrnu medalju na Europskom prvenstvu U-18 i broncu na Svjetskom prvenstvu U-19.

Ivica Križanac

- Ivica Križanac, istaknuti sportaš iznimnih sportskih uspjeha - za promicanje ugleda grada Omiša diljem svijeta igranjem za europske klubove i osvajanjem Kupa UEFA i UEFA Superkupa te za igranje u nogometnoj reprezentaciji Hrvatske.

Nagrade Grada  Omiša za životno djelo dobilisu:

Edo Pivčević

- prof.emer. Edo Pivčević - za rad na opstojnosti identiteta i očuvanja baštine Poljica, Omiša i Hrvatske, a posebno za prijevod na engleski jezik dva najvažnija dokumenta iz poljičke povijesti: Poljičkog statuta i Sumpetarskog kartulara te za izdavanje povijesne sinteze o Poljicima pod nazivom Poljička knežija – od srednjovjekovne ideje do pada 1807.

Vlade Zemunik

- Vladimir Zemunik, dugogodišnji fotograf i suradnik Festivala dalmatinskih klapa Omiš - za doprinos boljitku Festivala dalmatinskih klapa Omiš višegodišnjim ustrajnim i samozatajnim radom, za ukupno svestrano djelovanje u društvenom i kulturnom životu Omiša te za doprinose u Domovinskom ratu od kojih se posebno ističe izrada projekta i sudjelovanje u izradi prvog hrvatskog oklopnog transportera - TINa.

Osobne nagrade Grada Omiša dobili su:

Kamena lica

- pjesnik Mirko Perak, dipl. iur. - za izdavanje Kamene trilogije posvećene gradu Omišu koju čine zbirke poezije: Ko nam je ukra Kamenu klupu, Kameno srce Mirabele i Kamena lica omiških ulica te za doprinos omiškom pjesništvu.

Petar Buljević

- Petar Buljević, prof., ravnatelj Centra za kulturu Omiš - za predan, ustrajan i vizionarski rad na obogaćivanju kulturnog života Omiša, a posebno za iznimno kvalitetnu organizaciju Omiškog ljeta koje je postalo poželjna pozornica za sve renomirane umjetnike i umjetničke skupine te za otvaranje potpuno novih područja u kulturi grada kao što su: kazalište, balet, film i izdavačka djelatnost.

Skupne nagrade Grada Omiša dobili su:

- Kulturno umjetnička udruga „Mosor“ Gata - povodom 65. obljetnice djelovanja - za iznimno uspješan rad na očuvanju i promicanju bogate kulturne i povijesne baštine te tradicionalnih vrijednosti Poljica, Grada Omiša i Republike Hrvatske u 65 godina glazbeno –scenskog amaterizma.

- Nogometni klub Omiš - povodom 100. obljetnice djelovanja - Nogometni klub Omiš u kojem su stasale generacije djece i mladih koji će svaki trenutak proveden u klubu rado pamtiti.

Plakete Grada Omiša dobili su:

- Tereza Jerić, radiologinja - za izniman volonterski rad i doprinos u pružanju pomoći i podrške u radu s djecom sa teškoćama u razvoju i mladim osobama s intelektualnim teškoćama.

- Ante Amulić, predsjednik KUD-a "Mila Gojsalić"  - za očuvanje, promicanje i predstavljanje kulturno –povijesne baštine i tradicionalnih vrijednosti Poljica i Kostanja, posebno kroz zalaganje za najmlađe te za aktivan višegodišnji rad u Mjesnom odboru Kostanje kojim doprinosi kvaliteti življenja u svome mjestu, uvijek zastupajući interese općeg dobra.

- Lovre Marušić, pijanist, umjetnički direktor međunarodnog festivala komorne glazbe Ostinato - za osnivanje međunarodnog festivala komorne glazbe Ostinato koji se pozicionirao u jedan od zapaženijih festivala komorne glazbe u Hrvatskoj.

- Latica Anić, violončelistica, umjetnička direktorica međunarodnog festivala komorne glazbe Ostinato - za osnivanje međunarodnog festivala komorne glazbe Ostinato koji se pozicionirao u jedan od zapaženijih festivala komorne glazbe u Hrvatskoj.

- Policijska postaja Omiš – za iznimno dobre rezultate u radu koji su pridonijeli sigurnosti i kvaliteti življenja na području Grada Omiša.

Povezani članci

Who's Online

We have 106 guests and one member online

  • admin