Klape u Lisinskom

U Zagrebu, u Koncertnoj dvorani “Vatroslava Lisinskog” u petak 10. studenog održan je Tradicionalni koncert Festivala dalmatinskih klapa Omiš pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba "Pismo moja, hrli tamo (Zagrebu na dar)". Veliki broj posjetitelja prisjetio nas je na godine kada bi koncert najboljih hrvatskih klapa ispunio dvoranu do posljednjeg mjesta. Na koncertu je sudjelovalo jedanaest najboljih klapa nagrađenih na 51. FDK održanom ovog ljeta u Omišu: muške klape Korda – Lumbarda, Bunari – Vodice, Vinčace – Novi Vinodolski, Bošket – Zagreb, Praska – Podstrana, Stine – Zagreb, ženske klape Orca – Split, Ankora – Podstrana, Teranke – Pula, te mješovite klape Basca – Baška Voda i Đirata – Zagreb. Prigodnim riječima organizatori su se prisjetili nedavno preminulog skladatelja i dirigenta Pere Gotovca koji je zadužio omiški Festival i hrvatsku glazbu posebno ističući njegove riječi upućene "Omišu": „Cijenite vlastite rezultate, posebno temeljne estetske i umjetničke oblike višeglasnog a cappella klapskog pjeva. On je čvrsta osnova i jedini putokaz davno ucrtanog puta. Čuvajte Omiš ozbiljno i odgovorno nastavljajući dalje uspješno gajiti pjesmu Dalmacije i kako kažu "još šire"!"..

KONCERT FDK OMIŠ U ZAGREBU

Izvor: FDK.hr, Dalmacija Danas

U sjajnoj večeri publika je istinski uživala u izvrsnim izvedbama od reda novijih i mlađih klapa od kojih su se sudeći po dužini pljeska istakle domaća klapa Stine i klapa Vinčace opravdavši tako uspjehe iz Završne večeri Festivala u kojoj su osvojile Zlatni omiški Leut – 1. nagradu publike i Zlatni Štit – 1. nagradu stručnog povjerenstva.

Sve navedeno daje nam za pravo zaključiti da se za budućnost prave tradicijske a cappella dalmatinske pisme ne treba bojati. Koncert je završio zajedničkom nastupom svih klapa koje su po tradiciji izveli naslovni napjev “Pismo moja, hrli tamo”, a druženje "klapaša“ i pisma do dugo u noć nastavilo se poslije koncerta na prigodnom domjenku u hotelu "Internacional".

Povezani članci

Who's Online

We have 137 guests and no members online