FDK: Predstavljena monografija o pola stoljeća klapskog festivala

Sinoć je u Omišu, na Poljičkom trgu predstavljena Monografija “FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA OMIŠ 1967 – 2016” autorice Herci Ganza. Monografiju su, osim autorice predstavili Glavni i odgovorni urednik Mijo Stanić, te recenzenti dr. sc. Marko Rogošić, prof. Bože Mimica i  mo. Dušan Šarac, dok je ulomke iz Monografije čitala dramska umjetnica Ivana Giove Župa. U glazbenom dijelu programa predstavile su se klape s najvećim brojem nastupa na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu muška klapa Filip Dević iz Splita i domaća klapa Omiš. Monografiju "Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967 - 2016" po cijeni od 250,00 kn možete kupiti u Festivalskoj suvenirnici na adresi ulica Petra Preradovića 6 u centru Omiša.

Predstavljena monografija FDK 1967-2016

Izvor: FDK, DalmacijaDanas

Ova monografija nije samo povijest Festivala; ona je i povijest jednog razdoblja grada Omiša, priča o njegovim građanima, volonterima, entuzijastima, priča o klapama, laureatima, vrsnim pjevačima

Predstavljena monografija FDK 1967-2016

U pet poglavlja, na 566 strana, knjiga kronološki prati nastanak i razvoj FDK Omiš ne izostavljajući ni jedno bitno klapsko ime. U posebnim okvirima obrađeni su brojni pojedinci, utemeljitelji, ravnatelji, članovi Festivalskog vijeća, klape, pjevači, klapski voditelji i mnogi drugi. U posebnim okvirima izdvojeni su članci i citati iz brojnih medija i tiskovina. Fotografije u knjizi popraćene su detaljnim legendama gdje god se moglo doći do točne informacije.

Predstavljena monografija FDK 1967-2016

Monografija je pisana tako da čitatelj ne mora nužno pratiti njen kompletan sadržaj; on može čitati svaki tekst, svaki okvir kao zasebnu cjelinu. Korist je koju je imao rad na stvaranju knjige višestruka. Rekonstruirani su podatci, složena je festivalska arhiva, digitalizirane su fotografije i dokumenti, prikupljena je periodika. Sve to poslužit će kao neizostavna baza podataka budućim klapskim istraživačima.

Ova monografija nije samo povijest Festivala; ona je i povijest jednog razdoblja grada Omiša, priča o njegovim građanima, volonterima, entuzijastima, priča o klapama, laureatima, vrsnim pjevačima. Ova je knjiga priča o ljubavi nastala iz ljubavi. Vjerujemo da će svaki njen čitatelj osjetiti barem dio emocija koje su u njoj iznesene i koje su pratile njeno stvaranje.

Predstavljena monografija FDK 1967-2016

Impressum monografije:

Herci GanzaAutorica: Herci Ganza
Glavni i odgovorni urednik: Mijo Stanić
Zamjenik urednika: Joško Plastić
Urednik fotografije: Vlade Zemunik
Grafički urednik: Igor Čaljkušić
Lektorica: Vesna Krželj Velić
Tajnice uredništva: Ana Vranješ, Antonija Rajković, Anamarija Vukasović
Recenzenti: akademik Jakša Fiamengo, dr. sc. Marko Rogošić, prof. Bože Mimica i mo. Dušan Šarac

Predstavljajući monografiju festivala govornici su rekli..

Bože Mimica, recenzent:

- "Za svoj grad sam napravio što sam mogao, a što se tiče same monografije sažeo bi to na sljedeći način: otkotrljao se jedan grumen zlata sa njiva težaka i naših brodova ribara pred našu crkvu svetog Mihovila i taj grumen zlata je trebalo obraditi. 50 godina se obrađivao i napravila se od njega jedna predivna struktura gdje je sigla pečat grada Omiša pa neka ova knjiga, koja je za mene i leksikon, za sve generacije bude poukom kako su svi marljivi ljudi, volonteri i stvaraoci dali svoj obol kroz sve generacije.“

Dušan Šarac, umjetnički ravnatelj Festivala:

- "Ja sam između ostalog najstariji aktivni sudionik današnjeg festivala. Knjigu sam pročitao više puta dok je nastajala i kako su se poglavlja nastavljala sve više mi se sviđala. 50 godina festivala ne može stati ni na 500 000, a ne na 500 stranica ali nećemo biti nostalgični, ovo je jedino cjelovito izdanje do sada i moramo pozdraviti i cijeniti ovaj rad koji je inicirao ravnatelj Mijo Stanić, a moja Herci koja je pismeno i spretno prenijela emociju je ipak najzaslužnija za to. Neću duljiti, ja sam tu cijeli život, i prva asocijacija na Omiš i na festival meni su dvije osobe koje nisu među nama, a to su Ana Antunović i moj Stipe Medić. Da su oni sad tu, bili bi najsritniji na svitu.“

Predstavljena monografija FDK 1967-2016

Marko Rogošić, recenzent i član stručnog žirija na Festivalu:

- "Mijo mi je 26.8.2016. poslao mailom prvu skicu monografije. Kada sam vidio da meni dotad nepoznata autorica radi na nečem što je meni vrlo važno, pristao sam sudjelovati na projektu ako mogu u bilo čemu pomoći. Čim sam vidio prvi dokument, moj dojam je bio izrazito pozitivan. Ovaj grad se neupućenom promatraču zna učiniti površnim međutim uspio je sačuvati bogatu arhivu svoje povijesti. Ta arhiva je možda bila neuredna, vjerujem da nije bila osobito sortirana, ali je bila tu sačuvana u svom svome bogatstvu, iscrpna i sadržavala je članke, isječke i fotografije, osvrte – naročito iz Slobodne Dalmacije, a s nama sjedi i Jakša Fiamengo koji je to dugo godina pratio. Oko tih dokumenata autorica je počela svoju priču, koncepti priče su kratki i pitki godišnji tekstovi oko dokumentarnog materijala pri čemu je nastala priča o slikama.

Opseg je rastao, od 200 stranica došli smo do 500, autorici i suradnicima bio je žao izbaciti makar dio tog toliko lijepog materijala. Rezultat je za mene duboko emotivan – ona me više puta dok sam čitao nepogrešivo uspjela vratiti u emociju koju sam imao. Kad sam slušao lijepu pjesmu koja me rasplakala, kad sam čitao njen tekst o toj večeri opet sam plakao, kad sam se smijao radi nečega opet sam se čitajući smijao. Ovo je dokument vremena, ovdje se vidi povijest novinske grafike, tehnike fotografije , povijest razvoja uopće tehnike novinarstva i izvješćivanja, kako se razvijao jezik, mijenjala gramatika i pravopis. Vi se dobro sjećate nekih riječi koje će naredne generacije moći samo pročitati. Dobili smo monografiju, biografski leksikon, pregled arhivskih dokumenata, fotomonografiju, bogato kazalo ansambala.“.

Predstavljena monografija FDK 1967-2016

 

Povezani članci

Who's Online

We have 145 guests and no members online