Program događanja na 50. FDK Omiš 2016.

Ljubitelji klapske pisme ovoga će ljeta uživati u jubilarnom 50. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš. Prijave za Festival trajale su do 15. veljače, a na službenim stranicama objavljen je program Festivala. Kao i dosada, dio događanja bit će u Omišu, dok će se neke večeri održati i na izdvojenim mjestima na našim srednjedalmatinskim otocima – u Blatu na Korčuli, Bolu na Braču te u Komiži na otoku Visu. - Prijave su bile do 15. veljače. Imamo nekih 90-ak klapa, ali bih detalje još neko vrijeme držao u tajnosti. Bit će zvučnih imena, bit će nekih povratnika na Omiš koji su tu bili trofejni... bit će dosta zanimljivo - kazao je Mijo Stanić, ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš, za portal DalmacijaNews..

Izvor: DalmacijaNews

Zanimanje klapa za Festival bilo je veliko, a prvo što će se naći na repertoaru je Večer popularnih skladbi.

- Interes klapa je iznad prosjeka upravo zbog te obljetnice. Sad tek slijedi pravi posao, kroz treći i četvrti mjesec slijede audicije. Imamo audicije diljem Hrvatske u većim centrima i u susjednoj Bosni i Hercegovini, točnije u Čapljini ćemo imati 28. travnja jedan svečani koncert koji će biti ujedno i audicija, za klape s područja BiH - pojasnio je Stanić.

Raspored događanja jubilarnog 50. FDK OMIŠ 2016.

VEČER POPULARNIH SKLADBA Blato, 4.6.2016.
VEČER MJEŠOVITIH KLAPA Komiža, 11.6.2016.
VEČER KLAPA DEBITANATA Bol, 17.6.2016.
REVIJALNI KONCERT POBJEDNIKA Bol, 18.6.2016.
SVEČANO OTVORENJE Omiš, 2.7.2016.
PRVA IZBORNA VEČER  KLAPA (m/ž) Omiš, 07.7.2016.
DRUGA IZBORNA VEČER  KLAPA (m/ž) Omiš, 08.7.2016.
TREĆA IZBORNA VEČER  KLAPA (m/ž) Omiš, 09.7.2016.
VEČER NOVIH SKLADBI Omiš, 15.7.2016.
TRADICIONALNI KONCERT „GRAD ZAGREB GRADU OMIŠU“ Omiš, 16.7.2016.
ZAVRŠNA VEČER ŽENSKIH KLAPA Omiš, 22.7.2016.
ZAVRŠNA VEČER  MUŠKIH KLAPA Omiš, 23.7.2016.


- Što se tiče samog kalendara događanja, on je već utvrđen. Počinje sve već 4. lipnja s Večeri popularnih skladbi. Tu smo već primili velik broj popularnih obrada, ovih dana ćemo objaviti koje su to prošle na natječaju i koje će se izvoditi u Blatu. Vikend iza toga je Večer mješovitih klapa u Komiži. Prijašnjih godina ta je večer bila u rujnu, sada smo je prebacili nešto ranije, prije događanja u Omišu. Treći vikend je tradicionalna večer klapa debitanata. Mogu reći da imamo određeni broj debitanata, dovoljno da napravimo kvalitetnu večer. U Bolu imamo dvije večeri, jedna je natjecateljska, druga je revijalna.

I onda kreću događanja u Omišu, počevši od 2. srpnja kada će biti svečano otvaranje, to će biti retrospektivna večer u čast 50 godina Omiša i svih onih zaslužnih. Tu će se pojaviti i one klape koje dugo nisu bile na omiškoj pozornici, ali ne bih još o imenima, dok detaljno ne složimo cijeli kalendar. Vikend iza toga, 7. do 9. srpnja idu tri izborne večeri, zatim Večer novih skladbi, Koncert grada Zagreba gradu Omišu, a sve završava sa ženskim i muškim finalom 22. i 23. srpnja - kazao je o samom kalendaru događanja prvi čovjek Festivala.

- Predsjednica je potvrdila pokroviteljstvo, također i Ministarstvo kulture. Dobili smo dozvolu i od UNESCO-a, potvrdili su pokroviteljstvo, točnije korištenje logotipa jer je klapska pjesma uvrštena na popis nematerijalnih kulturnih dobara - zaključio je priču Mijo Stanić.

Povezani članci

Who's Online

We have 172 guests and no members online