Predstavljen program 44. FDK Omiš 2010.

FDKU omiškoj Kaštil Slanici tradicionalno je održana press konferencija 44. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2010, na kojoj je predstavljen ovogodišnji program. Nakon održanih disperznih večeri od kraja svibnja do sredine lipnja, počevši sa Blatom - Večer popularnih skladbi, Vodicama - večer klapa uz gitaru, kao ovogodišnji novitet, Bolom - Večer debitanata, te zaključno Metkovićem - večer mješovitih klapa, službeno otvaranje Festivala na omiškoj velikoj pjaci tj. trgu sv. Mihovila u Omišu započeti će u subotu 3. srpnja s večeri Šibenčana ...

 

44. FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA OMIŠ 2010.

Tekst i slike: Nikolina Tomasović
Izvor: Omis-info.com


Praksa prezentiranja autentičnih dalmatinskih pjevačkih regija otpočela je lani sa večeri Dubrovčana, a ove godine nastavljena sa večeri Šibenčana, koji spremaju posebna iznenađenja. 

Koliko Šibenčanima znači omiški festival pokazat će, prema riječima umjetničkog ravnatelja festivala Dušana Šarca i samog Šibenčanina, klape koje već godinama ne djeluju, te sada punom parom vježbaju kako bi odali počast omiškom festivalu.

klape u OmišuOsim klasične četiri izborne večeri u mješovitoj konkurenciji u kojoj će se natjecati 27 muških i 27 ženskih klapa, ovogodišnji noviteti su povratak vrlo bitne večeri novih skladbi na omišku pjacu, te još jedna iznimka , a ta je autorska večer.

Večer koja je do sad uvijek bila posvećena glazbenicima, ove godine iznimno je posvećena dugogodišnjem suradniku s festivalom, akademskom kiparu  Kažimiru Hrasti. 40 godina dugu suradnju autora skoro svih orginalnih plakata omiškog festivala okrunit će također renutno najbolje klape uz pomoć posebnog gosta, po želji autora, Tedija Spalata.

Uz sve to i ove godine održat će se 15 godina duga tradicija večeri kajkavske popevke na omiškom festivalu, a festival će 26. put u studenom uzvratiti susret u Zagrebu.  Brojka od 92 klape iz cijele Hrvatske od kojih je deset debitantskih govori o budućnosti i još uvijek popularnosti autentičnog dalmatinskog klapskog melosa.

Tome se može i pridodati vrlo zapažen nastup klape Šufit kao predstavnika Hrvatske i Festivala dalmatinskih klapa na 30. EBU (European Broadcasting  Union) Folk Festivalu održanom u Njemačkoj , čije će boje ove godine početkom srpnja, braniti prošlogodišnji pobjednici Cambi iz Kaštel Kambelovca.

Sve to govori o prodoru autohtone klapske pjesme na europsku i svjertsku glazbenu scenu, a omiški festival ima se čime pohvaliti kao izvor i rasadnik talenata na kojim bi se trebao graditi brand cijele dalmacije i Hrvatske.

Vjerujemo da će i ove godine omiške pjace biti pretjesne da prime sve ljubitelje dalmatinske klapske pisme od 3. do 24. srpnja.

44 festival dalmatinskih klapa Omiš 2010

Povezani članci

Who's Online

We have 165 guests and no members online