FDK: Promocija monografije Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967-2016

U četvrtak, 6.srpnja u 20:30 sati će se na Poljičkom trgu u Omišu održati svečana promocija monografije “Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967.-2016.” autorice Herci Ganza. Priča o ljubavi nastala iz ljubavi. Monografiju će, uz autoricu, predstaviti glavni urednik Mijo Stanić i recenzenti: akademik Jakša Fiamengo, dr.sc. Marko Rogošić, prof. Bože Mimica i maestro Dušan Šarac. Program će upotpuniti muška klapa Filip Dević iz Splita i klapa Omiš. U pet poglavlja, na 566 strana, knjiga kronološki prati nastanak i razvoj FDK Omiš ne izostavljajući ni jedno bitno klapsko ime. Ova monografija nije samo povijest Festivala; ona je i povijest jednog razdoblja grada Omiša, priča o njegovim građanima, volonterima, entuzijastima, priča o klapama, laureatima, vrsnim pjevačima. Ova je knjiga priča o ljubavi nastala iz ljubavi..

PROMOCIJA MONOGRAFIJE

FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA OMIŠ 1967. – 2016. autorice Herci Ganza

Izvor: FDK.hr

Promocija monografije Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967-2016 autorice Herci GanzaProšlogodišnji veliki jubilej pola stoljeća Festivala trebalo je obilježiti na dostojanstven način, u čast svim velikim i malim zaljubljenicima u klapsku pismu, u čast svima koji su kroz pola stoljeća na bilo koji način doprinijeli razvoju Festivala iza pozornice kao organizatori ili na pozornici kao izvođači. Izdavanje prigodne monografije kao jednog od najznačajnijih segmenata obilježavanja festivalskog jubileja nametnulo se samo po sebi.

Mali tim suradnika na čelu s autoricom Herci Ganza za ovu je knjigu pedantno i pažljivo prikupljao brojne podatke iz Festivalske arhive, slagao mozaik prošlosti ne samo Festivala i brojnih klapaša, nego i grada Omiša i njegovih građana.

U pet poglavlja, na 566 strana, knjiga kronološki prati nastanak i razvoj FDK Omiš ne izostavljajući ni jedno bitno klapsko ime. U posebnim okvirima obrađeni su brojni pojedinci, utemeljitelji, ravnatelji, članovi Festivalskog vijeća, klape, pjevači, klapski voditelji i mnogi, mnogi drugi.

U posebnim okvirima izdvojeni su članci i citati iz brojnih medija i tiskovina. Fotografije u knjizi popraćene su detaljnim legendama gdje god se moglo doći do točne informacije. Monografija je pisana tako da čitatelj ne mora nužno pratiti njen kompletan sadržaj; on može čitati svaki tekst, svaki okvir kao zasebnu cjelinu. Korist je koju je imao rad na stvaranju knjige višestruka. Rekonstruirani su podatci, složena je festivalska arhiva, digitalizirane su fotografije i dokumenti, prikupljena je periodika. Sve to poslužit će kao neizostavna baza podataka budućim klapskim istraživačima.

Ova monografija nije samo povijest Festivala; ona je i povijest jednog razdoblja grada Omiša, priča o njegovim građanima, volonterima, entuzijastima, priča o klapama, laureatima, vrsnim pjevačima. Ova je knjiga priča o ljubavi nastala iz ljubavi.

Vjerujemo da će svaki njen čitatelj osjetiti barem dio emocija koje su u njoj iznesene i koje su pratile njeno stvaranje.

Povezani članci

Who's Online

We have 202 guests and no members online