Žive jaslice u Tugarama

Žive jasliceDrugu godinu zaredom u srednjopoljičkoj župi Porođenja Blažene Djevice Marije u Tugarama, a u povodu blagdana Svete Obitelji, upriličene su žive jaslice. Više od tisuću posjetitelja moglo je uživati u živopisnom predstavljanju slika iz evanđelja počevši od Anđelova navještenja, preko popisa stanovništva i odbijanja Svete obitelji na konačište, do rođenja Isusa u betlehemskoj štalici i poklonstva pastira i kraljeva ...

ŽIVE JASLICE U TUGARAMA

Piše: Davor Grgat

Uz glumce prikazane u odjeći iz Isusova vremena i Svete zemlje, koju im za ovu svrhu posuđuje bračni par Pave i Mladenka Gruica iz Sitnog Gornjega, veliki dio njih bio je obučen u tradicionalne poljičke nošnje, djeca, mladi, stariji - zahvaljujući KUD-u 'Mosor' iz Gata.

U samom uprizorenju živih jaslica sudjelovalo preko stotinu župljana, uključujući i članove iz tri župska zbora koji su prilikom poklonstva pjevali tradicionalne hravatske božićne pjesme.

Središnje mjesto zbivanja bila je prije nekoliko godina izgrađena spilja Gospe Lurdske, a okolo nje po svojim taborima uz vatru raporedile su se pastirske obitelji.

Posebno dojmljivo je bilo vidjeti sabranost i strpljivost djece koja su glumila anđele, kao i maloga Isusa koji kao da je bio svjestan koliko radosti unosi u srca gledatelja, napose onih najmanjih koji su došli ne samo iz Tugara, nego i iz okolnih župa kao i Omiša i Splita.

Ove godine Svetu Obitelj izvrsno su odglumili bračni par Mario i Jadranka Baričić i njihov mali Marin.

Župnik don Bože Ćubelić ponosan na svoje župljane koji su uistinu uložili ogromni trud, ali još više ljubavi i zajedništva kako bi što vjernije utjelovili Riječ božju u srca svoja i u srca svih onih koji su je s velikom radošću i zanimanjem došli čuti i uživo vidjeti, te se na kraju zahvalio svima, a na poseban način Jošku Buliću koji je iznio najveći teret organizacije ovoga prekrasnoga događaja koji je unio posebnu i novost i živost u starorevnim Poljicima.

Povezani članci

Who's Online

We have 210 guests and one member online

  • admin