Novinari otvorili Pandorinu kutiju

Pandorina kutija je otvorena! Razotkriveno je bogatstvo brojnih svjetskih moćnika i političara u aferi najvećeg curenja dokumenata u povijesti, nazvanoj Pandora Papers, koju je otvorilo 650 udruženih istraživačkih novinara iz 117 zemalja. Proučavajući 12 milijuna dokumenata, novinari su otkrili skrivena bogatstva u offshore tvrtkama brojnih aktualnih i bivših političkih lidera, poznatih biznismena, javnih dužnosnika i celebrityja. U dokumentima se tako spominju bivši britanski premijer Tony Blair, jordanski kralj, bliski suradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina, češki premijer Andrej Babiš, a u hrvatskom susjedstvu srpski ministar financija i bliski suradnik Aleksandra Vučića Siniša Mali te crnogorski predsjednik Milo Đukanović, piše Jutarnji list.
Iako se u dokumentima spominje Hrvatska, tek se ističe ime sina ministra Radovana Fuchsa. I dok u Srbiji zbog kontrole medija koju provodi Vučić vijest o tome da je ministar financija kupio 24 apartmana na Cipru i nije našla na neki odjek, skriveno bogatstvo crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, zbog političke nestabilnosti u toj susjednoj zemlji, moglo bi mu zatresti tron.
Zanimljivo, relativno je malo američkih državljana među otkrivenim političarima i moćnicima u aferi Panama papers, što naslućuje i možebitnu špinu iz koje su istraživačkim novinarima procurili škakljivi podaci.

Izvor: Jutarnji list

Povezani članci

Who's Online

We have 58 guests and no members online