U Hrvatskoj je kriminal doma

skverpodravkaMediji otkrivaju, pokreću, preokreću ili zaustavljaju afere, sve prema doticaju novih afera ili smanjivanju interesa za pojedine slučajeve. Tako je bilo i s "Podravkom". Osumnjičene podravkaše HTV je najprije pokazao kao nevine i dao im šansu da ispričaju svoju stranu odgovornosti, a potom su ih kamere ispratile u Remetinec. Onda se klupko odmotalo do Polančeca, koji se opirao ostavci da bi je na posljetku dao, okrivljujući za to medije. Ispada da u Hrvatskoj postoje samo mediji, a ne i demokratske institucije, jer se one također oglašavaju samo nakon medijskih prozivki, piše Danko Plevnik, kolumnist Slobodne Dalmacije ...

 

U Hrvatskoj je kriminal doma

"Samoupravni kapitalizam" očito je manje uspješan od "samoupravnog socijalizma". I u njemu se kralo, a za auto, stan, vikendicu, ljubavnicu, a sada se kradu tvornice, ulice, zemljišta, krade se od radnika


Piše: Danko Plevnik / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Interesantno. Ali, zašto članovi uprave "Podravke" nisu zvali medije kada su se upuštali u svoje "dioničarske" pustolovine i strahovanja od "neprijateljskog" preuzimanja. Nisu s tim upoznali ni ostale dioničare, a novcem "Podravke" htjeli su kupiti dionice za sebe.

Shema je dobro poznata. Nađe se broker koji za unutarnje preuzimače otkupljuje dionice kojima je namjerno spuštena cijena, posuđujući od investicijskih fondova, a kada dionice po potrebi skoče, onda se one prodaju i vrati kredit.

Pojednostavljeno rečeno, to je isto kao i kupovina stana preko odvjetnika. Što je pokopalo "UO-dioničare" iliti dioničare iz Upravnog odbora? Dolazak recesije koja nije dopustila očekivani rast cijena dionica, a vjerovnici su pokucali na vrata.

Bili ugovori s kojim je nedavno na HTV-u mahao njihov odvjetnik Tin Dolički antedatirani ili ne, glavno pitanje ostaje: otkud pravo "Remetinčanima" da se udružuju protiv "neprijateljskog preuzimanja" "Podravke" a da ih za to nisu ovlastili dioničari? Ako je država najveći vlasnik "Podravke" (26 posto dionica), za čije su se vlasništvo borili "prijateljski preuzimači"?

Kako to da ministar gospodarstva Damir Polančec, koji je igrom slučaja baš iz Koprivnice, nije ništa znao o ovim akcijama i transakcijama, a volio je kadrovirati ljude u UO i NO "Podravke"?

Ekonomisti koji su radili i komunicirali s Polančecom tvrde da se u toku ministriranja uvijek pravio da je u sve upućen, od makroekonomije do mikroekonomije, da zna sve, pa se moglo očekivati da će o cijeloj aferi reći nešto više od pohvale pritvorenicima i pokude predsjednika države Stipe Mesića, kojeg je procijenio kao mozak Mladinićeve operacije dobivanja dodatnog kredita za SMS.

Što znači postavljanje Ljube Jurčića za šefa NO "Podravke"? Je li to izraz Vladine brige za bolje ekonomsko upravljanje tim koprivničkim divom iz vrećice ili nastavak političkog uplitanja u gospodarstvo?

U čemu je razlika ako Sanader/ Kosoričina ministra gospodarstva utjecajem u "Podravci" mijenja bivši Račanov ministar gospodarstva? Upravo u tome što će pripadnik druge stranke nadzirati što rade pripadnici ostalih stranaka u "Podravci".

Ljubo Jurčić

Jurčić smatra da je takav potez Kosorove, koja ga je postavila za predsjednika NO-a, također ne pitajući ostale vlasnike "Podravke", legitiman budući da je država u njoj najveći vlasnik i mora imati poslovnu i tržišnu kontrolu nad njezinim radom.

Jurčićeva je prednost što je vrstan stručnjak, profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, što se nije poput drugih bivših dužnosnika proslavio kao dugoprstić, niti su njegovi roditelji postali tajkunski bogati, a to daje jamstva da neće poput Polančeca skrbiti koliko će dionica "Podravke" steći, već kako će dići "Podravku", i na koncu, ali ne manje važno - što je toliko simpatično djetinjast da na to uopće pristaje.


Burza zapošljavanja

Za razliku od Kosorove koja nema ni vremena ni znanja za donošenje strategije hrvatskoga gospodarstva, posebice strategije razvoja "Podravke", što se očekuje da potakne Jurčić, novi UO bi se trebao uhvatiti u koštac s teškoćama zatečenog stanja i razvojem novih brendova.

Bivši predsjednik NO Mladen Vedriš vidio je usporavanje razvoja Podravke upravo u stalnom povećavanju broja zaposlenika neovisno o rastu proizvodnje, budući da je "Podravka" postajala burza zapošljavanja za djecu podravkaša, što je bio veliki stimulans za obiteljsku sigurnost, ali ne i za razvijanje novih proizvoda.

Dugoročno je nezamislivo da cijela Koprivnica živi na Čokolinu, koji se najbolje prodaje, teti Vegeti, pijetlovoj kokošjoj juhi i Studencu. Nezamislivo je, pogotovo uz pomoć Uprave koja se bori da do zamislivog dođe prije negoli je to bilo potrebno.

Nakon svih takvih financijskih malverzacija, prve žrtve će biti proizvođači "Podravkina" viška vrijednosti, a ne board koji je "Podravci" htio stvarati obilježja svjetske tvrtke jedino napumpavanjem svojih plaća.

Međutim, kako je tumačio i veliki dijagnostičar Karl Marx, čijem se proroštvu nedavno poklonila i Sveta Stolica, kad kapital sjedne u privatne džepove, onda se on više ne zadovoljava plaćom, traži još više - vlasništvo nad tvornicom. Čemu da pripadne onima izvana koji, za razliku od njih, uistinu ne žive od "Podravke"!

Jedno je jasno, ovakav "samoupravni kapitalizam", koji se odnosi samo na glavne menadžere, očito je manje uspješan od duboko zakopanog "samoupravnog socijalizma".

I u njemu se kralo, ali za auto, stan, vikendicu, ljubavnicu, a sada se kradu tvornice, ulice, zemljišta, krade se od radnika, službenika, umirovljenika, od prosvjete i zdravstva, od budućnosti.

Nadan Vidošević je prije neku večer u "Otvorenom" to posvjedočio: "Mi smo instalirali kriminal u Hrvatskoj."

 

Povezani članci

Who's Online

We have 167 guests and no members online