Afera Skladgradnja: Žužul i tri direktora puštena da se brane sa slobode

Škver bluesSuvlasnik "Skladgradnje" Slaven Žužul, knjigovođa te tvrtke Josip Poljak, te dvojica bivših direktora splitskog brodogradilišta, Goran Vukasović i Domagoj Klarić, privedeni su istražnom sucu splitskog Županijskog suda Slavku Lozini u četvrtak nakon 17 sati. Nakon četiri i pol sata ispitivanja sudac Lozina je odbio prijedlog Državnog odvjetništva za pritvorom, te je svu četvoricu pustio da se brane sa slobode. Kako neslužbeno doznajemo, sva četvorica sumnjiče se za kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, a iznos štete koja im se stavlja na teret dosegnuo je 20 milijuna kuna. dvojac iz "Brodosplita" sumnjiči se da su 2005. sklopili ugovore o antikorozivnoj zaštiti brodova po znatno višim cijenama, čime su "Brodosplit" oštetili za 11,5 milijuna kuna. Usto Žužula i Poljaka tereti se i za neplaćanje obveza državi u iznosu višem od osam milijuna kuna ...


AFERA SKLADGRADNJA

OŠTETILI ŠKVER ZA 11 MILIJUNA KUNA

Žužul, Vukasović, Klarić i Poljak - privedeni na Županijski sud

Izvori: Slobodna Dalmacija, HRT, Hina, Monitor.hr, tPortal

Slobodna Dalmacija prema neslužbenim informacijama navodi da će se četvorku teretiti za zlouporabu položaja i ovlasti. Osumnjičeni za kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta u kojima je počinjena šteta u iznosu od oko 20 milijuna kuna i to na novogradnjama 441, 442, 443 i 444 građenima u splitskom brodogradilištu za švedskog naručitelja Stenu.

Slaven ŽužulRadi se o tankerima tijekom čije je izgradnje tvrtka "Skladgradnja" braće Žužul prometnuta u glavnog Brodosplitovog koperanta na području antikorozivne zaštite.

Štoviše, neke tvrtke koje su dotad bile kooperanti upravo su tada izbačene s posla da bi se napravilo mjesta za Žužule, pa su mnoge od njih tražile zadovoljštinu i sudskim putem.

Prema dosad prikupljenim podacima, oštećen je "Brodosplit" i državni proračun RH zbog navodnog neplaćanja poreza od strane "Skladgradnje".

Inkriminirajuće razdoblje proteže se tijekom 2005. i 2006. godine i to u razdoblju. Tijekom navedenog vremena prvo je Goran Vukasović bio predsjednik Uprave škvera, a na tom mjestu ga je naslijedio Domagoj Klarić.

Vukasović i Klarić su HDZ-ovi mladi kadrovi postavljeni na čelo škvera nakon Sanaderove prve pobjede na izborima. Vukasović je i osumnjičenik u aferi Brodosplit s pronevjerom novca iz ugovora s njemačkim "Weselsom".

Tvrtak "Skladgradnja" je za splitski škver obavljala kooperantske poslove na antikorozivnoj zaštiti te policija istražuje navode kako su bili plaćeni po višim cijenama. Osim za to Žužul i Poljak se sumnjiče za ne plaćanje troškova radnicima te makinacije prilikom knjiženja istih čime nisu plaćeni doprinosi i oštećen državni proračun.

Sumnje su rezultat višemjesečnog rada policije i USKOK-a, te pedantnog "češljanja" dokumentacije u "Skladgradnji" i "Brodosplitu".

Slaven Žužul policiji je rekao da se ne osjeća krivim jer je radio po zakonu. Njegov odvjetnik Damir Primorac rekao je kako je Porezna uprava prije nekog vremena obavila nadzor u Skladgradnji, no nije utvrdila nikakve nepravilnosti.

Žužul je proveo je gotovo tri mjeseca u pritvoru ove zime, te s još četvoricom bivših čelnika HAC-a, čeka podizanje optužnice u tom slučaju.

Povezani članci

Who's Online

We have 384 guests and no members online