Britanci navodno imaju snimku: 'Dajte mito ili šaljemo inspekciju'

općinari i EnglezBura u Dugom Ratu se ne stišava. Čelnici britanskoga fonda “Landmark Property Management” jučerašnji dan proveli su u Zagrebu kako bi se u sklopu međunarodnoga foruma “Invest in Croatia” izborili za ono što im, barem tako oni misle, pripada. A to je nastavak sanacije terena, a potom i gradnja elitnog turističkog kompleksa na prostoru negdašnje tvornice ferolegura “Dalmacija”. Za to vrijeme Dugim Ratom je odjeknula nova afera. Postoji opravdana sumnja da su neki visokorangirani općinari od Matthewa Hurleyja, predstavnika “Landmarka”, tražili mito kako ne bi imali problema s ishođenjem svih potrebnih dozvola za nastavak sanacije, a kada je on to odbio, uslijedili su dopisi prema Zagrebu ...

NOVI SKANDAL TRESE DUGI RAT

Britanci navodno imaju snimku:

'Dajte mito ili šaljemo inspekciju'

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Dio radnika tvrtke “Colligo”, koji su obavljali sanaciju sve dok iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva prije desetak dana nije izdana zabrana za nastavak radova, također se odlučio na put prema metropoli kako bi još jednom dali podršku svojim bivšim poslodavcima.

radnici Colliga prosvjeduju u Zagrebu

 

Konačna zabrana

Za to vrijeme Dugim Ratom je odjeknula nova afera. Imena se još kriju, ali uopće nema sumnje kako ćemo ih ubrzo saznati, poglavito ako razvoj situacije za britanske investitore bude negativan.

Dakle, dobro obaviješteni općinski izvor potvrdio nam je kako postoji opravdana sumnja da su neki visokorangirani općinari od Matthewa Hurleyja, predstavnika “Landmarka”, tražili mito kako ne bi imali problema s ishođenjem svih potrebnih dozvola za nastavak sanacije, a kada je on to odbio, uslijedili su dopisi prema Zagrebu.

Mathew Hurley

Nakon toga su na teren izišle nadležne inspekcije koje su pobile sve dotadašnje inspekcijske nalaze te izdale naredbu o obvezatnom uklanjanju navodno štetne šljake iz kruga bivše “Dalmacije”.

Od svibnja ove godine radovi su tako dvaput obustavljani, pri čemu se rujanska zabrana čini i konačnom, barem dok netko iz Vlade RH ne presiječe dugoratski čvor koji se zagropao do te mjere da ga malo tko bez posljedica može otpetljati. Naš izvor dodaje kako postoji i snimka traženja mita jer su, kaže nam, Britanci naslućivali što bi se moglo dogoditi.

U “Landmarku” nam pak nisu željeli ni potvrditi, ni demantirati ova saznanja, ali smo neslužbeno saznali kako je istina da su bili izloženi pokušaju podmićivanja te da o tome ne žele javno govoriti sve dok se u razgovorima s visokim Vladinim dužnosnicima ne uvjere kako su, a u to trenutačno najozbiljnije sumnjaju, bili naivni kada su odlučili investirati više od 300 milijuna eura u Hrvatsku, točnije u reprezentativni projekt “Korenat Point”.

Priču o mitu, očito, drže kao adut iz rukava, poglavito ako u idućih nekoliko tjedana budu prisiljeni aktivirati najavljenu tužbu protiv Republike Hrvatske od koje će tražiti visoku novčanu odštetu zbog pretrpljenih gubitaka.

sanacija terena u Dugim Ratu

 

‘Debela’ tužba

O kojem se iznosu radi, teško je spekulirati, no Britanci su javno iznijeli podatak kako su do sada u Dugom Ratu “ostavili” 37 milijuna eura, što dovoljno govori kako će u pitanju biti cifra zbog koje bi se mnogi u budućoj Vladi ni krivi ni dužni mogli preznojiti.

U samoj Općini informacija o mogućoj korupciji među vijećnicima izazvala je nelagodu.

Službeno se nitko nije želio očitovati, pa tako ni načelnik Jerko Roglić, ali smo neslužbeno doznali kako ni o kakvom novčanom mitu nije bilo riječi, nego o pokušaju jednoga vijećnika da trogodišnji posao na sanaciji šljake namjesti “nekim svojim ljudima”.

Nakon što su Britanci to rezolutno odbili, taj je vijećnik, tvrdi naš izvor, u dogovoru s još jednim vijećnikom, a mimo načelnikova znanja, uputio dopis prema Zagrebu u kojem se traži da inspekcije ponovno iziđu na teren. I izišle su...

Povezani članci

Who's Online

We have 439 guests and no members online