Razotkrivene tajne poreznih rajeva

Blaga poreznih oazaMeđunarodna mreža novinara (ICIJ) sakupila je 2.5 milijuna podataka o oko 140.000 bogataša i kompanija diljem svijeta i to vezano uz njihove porezne kartice i račune. Tako su sastavili impresivnu listu onih koji godinama izbjegavaju plaćanje poreza, a ogromne svote novca skrivaju u poreznim oazama diljem svijeta, prenosi Jutarnji list pisanje njemačkog Spiegela Online. 'Ova istraga podigla je zastor sa offshore sistema i pruža transparentan pogled u tajni svijet pojedinaca i kompanija koji spremaju svoj novac u porezne rajeve diljem svijeta', objasnio je Gerard Ryle, direktor Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara ...

ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO

Razotkriveni tajni porezni rajevi u kojima najbogatiji skrivaju svoj novac

Izvor: Jutarnji List i drugi

'Znali smo da je ova industrija tajna i nepristupačna, ali ono što nas je iznenadilo jest činjenica koliko je raširen i dobro umrežen čitav taj sustav', dodao je Gerard.

tajnoU istrazi koja je trajala 15 mjeseci sudjelovalo je 86 novinara iz 46 zemalja. Novinari BBC-a, The Guardiana, The Washington Posta, Le Mondea i švicarskog Sonntagszeitunga danima su kopali i istraživali ovu neiscrpnu temu.

Nevjerojatna količina podataka koju su novinari uspjeli prikupiti iz brojnih anonimnih izvora obuhvaća prevare i dogovore u čak 170 zemalja, a objavljena su imena 140.000 pojedinaca koji su skrivali novac. Na listi su političari, zvijezde, krminalci, oligarsi, financijeri i još mnogi drugi.

Svi oni vlasnici su prekomorskih računa u poreznim oazama kao što su britanski Djevičanski otoci, Kajmanski otoci, Samoa i Cookovo otočje.

Dokumenti koji su obrađeni u istrazi nastali su u razdoblju od 30 godina. U njima su otkriveni brojevi i podaci, novačni transferi te brojne druge poveznice između nekih komapnija i individualaca. Broj prikupljenih podataka, prema nekim je procjenama, čak 160 puta veći od onih koje je WikiLeaks objavio 2010. godine.

- Nisam nikada vidio ovako nešto. To je čitav tajni svijet koji je konačno razotkriven, rekao je Arthur Cockfield, profesor prava na Queen's Universityju u Kanadi.

Studija iz 2012. pokazala je da je na ovim mjestima sakriveno između 21 i 32 milijarde dolara. Ovo istraživanje trebalo bi pomoći da se taj sistem malo uzburka.

Povezani članci

Who's Online

We have 87 guests and no members online