O čemu će djecu podučavati zdravstveni odgoj?

školska ljubavZdravstveni će se odgoj predavati kroz četiri osnovna područja, koja će kroz 12 nastavnih godina biti prilagođena uzrastu i interesima djece. To su zdrav život (prehrana, higijena, tjelesna aktivnost, mentalno zdravlje), prevencija ovisnosti, prevenciju nasilničkog ponašanja, te spolni odgoj. Najkontroverzniji dio zdravstvenog odgoja – spolni odgoj – proteklih je godina izazivao velike polemike u javnosti te nikada nije zaživio u školama.. A o čemu će se i u kom uzrastu djecu podučavati u tom dijelu zdravstvenog odgoja saznajte u nastavku teksta ...

ODGOJ DJECE U 21. STOLJEĆU

O čemu će djecu podučavati zdravstveni odgoj?

Izvori: Jutarnji List, Roditeljski.info

Za izradu kurikuluma ovog zdravstvenog odgoja, istaknuo je ministar obrazovanja Željko Jovanović, nije potrošena ni kuna. Ali čak i da je, očuvanje zdravlja je investicija u nešto što dugoročno nosi korist, javlja Jutarnji list.

Tijekom obrađivanja područja spolno/rodne ravnopravnosti i odgovornog spolnog ponašanja, kako je nazvan taj dio zdravstvenog odgoja, djeca će biti obaviještena o odgađanju seksualnih odnosa, o odgovornom seksualnom ponašanju, spolnoj i rodnoj ravnopravnosti te toleranciji spram seksualnih različitosti.

Obrađivanje tih tema počelo bi u trećem razredu osnovne škole, upoznavanjem djece s anatomskim razlikama muškaraca i žena te učenjem o tome kako nastaje novi život.

spolni odgoj

U četvrtom bi razredu trebali moći prepoznati rodne stereotipe u vlastitoj obitelji i društvu, u petom bi obrađivali pubertet, promjene vlastitog tijela i “normalnost kaosa” u tom periodu života.

Šesti razred rezerviran je za shvaćanje povezanosti osjećaja i seksualnosti te za razvijanje medijske pismenosti, tretmana mladih i seksualnosti u medijima te pornografije.

U posljednja dva razreda osnovne škole učili bi o samopoštovanju, odupiranju vršnjačkom pritisku, rizicima preranih seksualnih odnosa te odgovornom spolnom ponašanju.

U srednjoj školi teme postaju ozbiljnije. U prvom je razredu naglasak stavljen na veze, važnost povjerenja, međusobnog poštivanja, vjernost i zajedničko donošenje odluka i o seksualnosti.

Nakon toga mlade se upoznaje s važnošću donošenja odgovornih odluka te upotrebom zaštite, kao i spolnim i rodnim nasiljem, tipovima seksualnog nasilja, njihovim prepoznavanjem, suočavanjem i traženjem pomoći.

Posljednja dva razreda bave se očekivanjima i razočaranjima, seksualnim zdravljem i neželjenim trudnoćama te stigmatizacijom i diskriminacijom seksualnih manjina.

Na znanstvenim temeljima upoznaje ih se sa seksualnim orijentacijama, uzrocima homoseksualnosti i fenomenom transseksualnosti.

spolni odgoj

Posebno će se promicati tolerancija spram drugih i drugačijih.

- Zdravstveni odgoj je nasušna potreba. Djeca su sve deblja, sve se manje kreću, svaki peti ne pere zube. Želimo ih naučiti kako očuvati mentalno i tjelesno zdravlje, kao i reproduktivno zdravlje. Moj je cilj da građani Hrvatske budu slobodni. Zdravstveni odgoj je borba za čovjeka koji će znanjem upravljati svojim životom, a zdravstveni će im odgoj omogućiti slobodu bez straha – naglasio je ministar Jovanović.

Povezani članci

Who's Online

We have 220 guests and no members online