Testiranje brzim antigenskim testom u ambulantama obiteljske medicine

Kako PCR test više nije obavezan za dokazivanje covida-19 već je dovoljan brzi antigenski test, Ministarstvo zdravstva je u Domove zdravlja uputilo dodatne brze antigenske testove. U petak su stigli paketi s testovima u Splitsko – dalmatinsku županiju, a kako će se obavljati podjela istih kazao je ravnatelj županijskog Doma zdravlja Marko Rađa.
Splitsko – dalmatinska županija ima 264 liječnika obiteljske medicine, od toga njih 97 je unutar Doma zdravlja. I u ambulante pri Domu zdravlja stižu ili su stigli besplatni brzi antigenski testovi, koje će liječnici moći iskoristiti za svoje pacijente za koje se sumnja da su zaraženi covid-om 19, piše Kaštela.org.
- Namjera mi je unutar Doma zdravlja u svaku ambulantu obiteljske medicine dostaviti testove, dobit će paket po 20 komada, osim onih koji traže više, jer neki doktori testiranje obavljaju već šest, sedam mjeseci. Iako ćemo svima omogućiti da provode testiranje, nemamo načina, ni ja ni ministar nekome narediti da napravi brzi antigenski test – kazao je Rađa i napomenuo da ne zna hoće li biti testiranja u svakoj ambulanti obiteljske medicine i da to ovisi od doktora do doktora, jer su neki doktori u startu rekli da ne žele i neće obavljati testiranje. Mnogi lječnici obiteljske medicine žale se da u ambulantama nemaju uvijete za testiranje pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi.  Problem testiranja je kako ljude koji se testiraju ne uvoditi u zatvoren prostor ambulante. Potrebno je onda organizirati testiranje na otvorenom, ispred ambulanti...

Izvor: Kastela.org

Ponovimo, s negativnim brzim antigenskim testom moći će se dobiti digitalna covid potvrda koja će vrijediti u Hrvatskoj.

Povezani članci

Who's Online

We have 158 guests and no members online