Ozakonjenje korupcije: Prednosti za investicije ili prečice za privilegirane?

Nakon sjednice Vlade, na kojoj je donesen prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima zbog kojeg su se proljetos pobunile stručne i ekološke udruge, ponovno je nastupilo nezadovoljstvo. Bez obzira na tvrdnje iz Vlade da su prihvaćene primjedbe iz javne rasprave te da nijedan projekt neće biti realiziran ako nije predviđen u prostorno-planskim dokumentima, udruge su i dalje protiv zakona. Ustvrdile su da će postupak biti netransparentan, a neprihvatljivo im je i što se iz odlučivanja isključuju lokalna zajednica i javnost. Problem je i to što se za takve projekte ukida obveza izrade provedbenih planova ...

OZAKONJENJE KORUPCIJE

Prednosti za investicije ili prečice za privilegirane?

Izvori: HRT, Net

Jedna od većih promjena je da će strateške investicije biti i one ispod ranije postavljenog limita od 150 milijuna kuna. Projekt od državne važnosti može biti i onaj koji je 'težak' 75 milijuna kuna ako ga sufinancira EU ili samo 20 milijuna kuna ako se realizira na otocima ili potpomognutim područjima.

Najspornija odredba ovog zakona kaže da će se javna dobra (šume, vode, ceste) moći prepustiti u ruke privatnog vlasnika ako se utvrdi da je to ključno za realizaciju njegova ulaganja.


Legalizacija korupcije?

Zakon o strateškim investicijskim projektima, čiji je prijedlog jučer prihvaćen, vrhunska je glupost koja još jednom pokazuje koliko je Vlada neupućena u to što se događa u Hrvatskoj, piše Karlo Vajdić za Net.

korupcija

Ako se imalo promisli o Zakonu, na vidjelo dospijeva činjenica da je on samo legalizacija postupka koji se dosad rješavao kroz korupciju. Prije ste morali podmititi jednu ili više osoba, a sada će, uz uvjet da ste bogataš, postupak zaobilaženja dobivanja dozvola preko reda za vas napraviti državna uprava.

Povezani članci

Who's Online

We have 420 guests and one member online

  • admin