FGS: Prilika mladim i prosperitetnim firmama

investitoriVlada je danas usvojila paket mjera koje bi trebale potaknuti oporavak hrvatskoga gospodarstva, zaustaviti rast nezaposlenosti i pokrenuti novi investicijski ciklus. Osim fonda u koji će se sliti novac koji će iz rezervi "osloboditi" HNB, a koji će u suradnji s bankama biti namijenjen tvrtkama koje su u probleme zapale nakon srpnja 2008., Osnovat će se i fondovi za gospodarsku suradnju (FGS) koji će novac ulagali u perspektivne razvojne projekte u suradnji javnog i privatnog kapitala. U Vladi mnogo očekuju od FGS-ova, koji će, prema modelu otvorenih investicijskih fondova rizičnog kapitala, ulagati u vlasničku strukturu tvrtki. Tako bi, primjerice, netko tko ima odličnu polsovnu ideju i želi osnovati tvrtku mogao zatražiti pomoć FGS-a i zajedno s njim pokrenuti posao, prema modelu "fifty-fifty" ...


FGS FONDOVI... FRIŠKA LOVA ZA DOBRE START-UP PROJEKTE


Izvor: Hina, Jutarnji List


investicijeRadi se zapravo o poticanju ulaganja u rizične projekte za koje postoje ideje, ali nedostaje novac. FGS-ovi, koji bi raspolagali s najviše milijardu kuna, ulagali bi novac u takve projekte zajedno s privatnim poduzetnicima, za što bi u zamjenu dobili i vlasnički udio, a onda bi se, nakon pet godina, povlačili iz nje.

Tako bi, primjerice, netko tko želi osnovati tvrtku mogao zatražiti pomoć FGS-a i zajedno s njim pokrenuti posao, prema modelu da poduzetnik sam daje jednu kunu, a FGS isto toliko.

 

Mjere za oporavak gospodarstva i razvitak


Model 1a: Povoljni krediti poslovnih banaka i Hrvatske banke za obnovu i razvitak: Prvi podmodel iz ove grupacije preporučuje se tvrtkama koje muku muče s likvidnošću.

mjereModel 1b: Krediti za razvojne investicijske projekte: naglasak bi bio na kreditiranju poslovnih banaka, a projekti bi se birali na aukcijama koje bi se održavale u HBOR-u i za koje bi jamčila država.

Model2: Osnivanje fondova za gospodarsku suradnju (FGS)

FGS je otvoreni investicijski fond rizičnoga kapitala, koji bi, u suradnji s poduzetnikom, pokrenuo tvrtku, za što bi dobio udio u vlasničkoj strukturi, koji bi nakon pet godina prodao. Model se može koristiti i za preuzimanje tvrtki.

Model 3: Mjere za pomoć ugroženoj industriji

Mjere za pomoć i domaćoj industriji koju je kriza bacila na koljena, posebno tekstilnoj i građevini. Te mjere nisu definirane jer Vlada ih tek treba donijeti.

Povezani članci

Who's Online

We have 273 guests and one member online

  • admin