Forum Dalmacija 2013: Vladajući nesposobni, oporba se bavi samom sobom

Dalmacija !Prvi regionalni Nacionalni forum Dalmacija 2013. održan je u subotu u splitskom Nadbiskupskom sjemeništu, predavači su odreda bili stručni i dobronamjerni ljudi koji žele dobro državi i regiji, a jedina je šteta što nisu članovi Vlade ili barem savjetnici.. Skup je otvorio idejni začetnik projekta prof.dr. Nikica Gabrić, oftamolog i poduzetnik. - Zalažemo za pet osnovnih prava građana: pravo na rad, pravo na budućnost, pravo na obrazovanje, pravo na zdravlje i pravo na dostojanstvenu starost. Nismo ni desni ni lijevi, jer smatramo da samo građanska opcija donosi napredak – istaknuo je u uvodnoj riječi Gabrić, zalažući se za projekte poput otvaranje Bosni i Hercegovini luke Ploče, investicijama na Srđu, mostu Pelješac...

NACIONALNI FORUM DALMACIJA 2013.

Vladajući nesposobni, oporba se bavi samom sobom,..

Piše: Damir Šarac / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Dr. Srećko Favro govorio je o nedovoljnom iskorištavanju potencijala koje nudi nautički turizam.

- Strategija nautičkog turizma donesena je 2006. godine i ništa od toga nije provedeno do dana današnjeg. Nautički turizam se od 1995. godine povećao šest puta, a resursi samo za deset posto, tako da 50 posto nautičara ljeti sidri izvan organiziranih sidrišta, i mi ne uprihođujemo ništa niti im nudimo usluge, a imamo 30 tisuća više plovila nego vezova.

Destimulirajuća birokratska tortura odbija investitore, nedorečen je postupak koncesioniranja. U 20 godina smo od ove grane turizma izgubili oko 300 milijuna eura – iznio je dr. Favro poražavajuće podatke pozivajući vlast da se okrene jadranskoj inicijativi.

Foruim Dalmacija 2013

Mr. Edvin Jurin održao predavanje na temu 'Hrvatska – Florida Europe', te se založio za projekt zdravstvenog turizma i privlačenja umirovljenika na produženi boravak u Dalmaciji izvan turističke sezone, što je koncept koji lokacijama poput Floride donosi goleme prihode.

Profesor emeritus Ivo Šimunović naveo je kako je Dalmacija kao periferija na koljenima i predložio razvijanje kontaktne ekonomije, poput turizma, pomorstva i brodogradnje, kao lijeka za uništeno gospodarstvo.

- Može li turizam pomoći izlječenju dalmatinskog gospodarstva – zapitala je prof.dr. Lidija Petrić i ponudila dva odgovora: - Ne, ako ga gledamo samo kroz hotelijerstvo. Da, ako ga sagledamo kao skup različitih djelatnosti, od kojih su neke kreativna industrija i ekonomija.

O razornim posljedicama klimatskih promjena govorio je mr. Ivo Trumbić, o Europskim šansama za razvoj Dalmacije poduzetnik Branko Roglić, o valorizaciji maritimne kulturne baštine prof.dr. Joško Božanić, dok je prof. dr. Jakša Miličić velike infrastrukturne projekte nazvao pokretačem razvoja, kao primjer navodeći splitsku trgovačku luku koja je danas prazna i neiskorištena.

PROČITAJTE VIŠE...

Dalmacija - grafit

Povezani članci

Who's Online

We have 52 guests and no members online