Poslovni anđeli i inkubatori nemoćni bez kapitala

KompjuterašVeć se godinama govori da je Hrvatskoj za uspješan razvoj novih visokotehnoloških tvrtki nužan barem jedan venture capital fond, a čini se da će sada taj problem rješiti Europska unija. U Bugarskoj su zahvaljujući novcu EU nastala dva visokorizična fonda koja ulažu u male i srednje poduzetnike koji se bave visokom tehnologijom. Bugari raspolažu s pozamašnih 21 milijun eura. Hrvatska možda uspije povući i veći novac za startupe i s njim će možda pokrenuti više fondova. Zasad je sigurno da je za vođenje takvih novih poduzetničkih rasadnika mnogo zainteresiranih, što je jedan od rijetkih dobrih signala za mlade visokoobrazovane ljude, koji alternativu postojećoj gospodarskoj situaciji vide isključivo u emigraciji. Treba se ipak strpjeti do srpnja iduće godine, jer EU takav novac dijeli iz strukturnih fondova, dostupnih isključivo punopravnim članicama. Prvi hrvatski venture capital fondovi, koje bi EU mogla osoviti svojim sredstvima, posljednja su kockica koja nedostaje u slagalici domaćega investicijskoga ekosustava... piše Bernard Ivezić na stranicama Poslovnog dnevnika ...

STARTUP KULTURA

Poslovni anđeli i inkubatori nemoćni bez kapitala

Piše: Bernard Ivezić / Poslovni dnevnik
Izvor:
Poslovni dnevnik

Prvi hrvatski venture capital fondovi, koje bismo mogli pokrenuti novcem EU, posljednja su kockica koja nedostaje u slagalici domaćega investicijskoga ekosustava.

Nisu dovoljni PoC natječaji za razvoj i testiranje koncepata koje provodi Bicro, niti razvoj inkubatora poput zagrebačkog ZIP-a, čak ni hrvatska mreža poslovnih anđela CRANE. Svi su oni dobrodošli, ali ostavljaju poduzetnike u zrakopraznom prostoru. Imaju dobar proizvod, ali ne i kapital da uberu plodove svog znanja.

Ostaje nadati se da će pregovori s Unijom o novcu za startup tvrtke uspjeti.

Povezani članci

Who's Online

We have 148 guests and no members online