Uskoro zakoni o JPP-u i koncesijama

Hrvatska bi Vlada u lipnju u proceduru trebala uputiti zakonske prijedloge o javno-privatnom partnerstvu i o koncesijama, zakonska rješenja dvaju područja koja uz klasičnu javnu nabavu čine sustav javne nabave, najavljeno je na današnjoj konferenciji 'Sustav javne nabave'. - 'Borimo se za transparentnost javne nabave, za učinkovitost javne uprave, protiv mita i korupcije', poručio je i premijer Ivo Sanader. Na suradnju i iznošenje prijedloga i primjedbi gospodarstvenike je pozvala i državna tajnica u Ministarstvu Tamara Obradović Mazal. U javnoj nabavi se ostvari 43 milijarde kuna, a sve pada u vodu kada zbog 20 ili 100 tisuća kuna netko proda svoj ugled, kazala je ...

Izvor: HINA

Novi Zakon o javnoj nabavi primjenjuje se od početka ove godine, a i zakonodavni okvir za javno-privatno partnerstvo (JPP) i koncesije sigurno će pozitivno utjecati na poduzetničku i investicijsku klimu, naglašeno je na konferenciji koju su organizirali Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Hrvatska gospodarska komora, a uz predstavnike Vlade i Sabora okupila je i predstavnike gospodarstva, stručnih institucija i diplomatskog zbora.

- 'Borimo se za transparentnost javne nabave, za učinkovitost javne uprave, protiv mita i korupcije', poručio je i premijer Ivo Sanader.

Istaknuo je i da ustrojstvo Uprave za sustav javne nabave u okviru Ministarstva gospodarstva govori u prilog tomu, te da će Vlada učiniti sve da gospodarstvo ima prijateljsku poduzetničku klimu.

Načelnik Odjela za Hrvatsku u Upravi za proširenje Europske komisije David Daly istaknuo je kako Hrvatska još nije u fazi u kojoj bi bila zadovoljena mjerila za otvaranje poglavlja javna nabava. Zakonodavni okvir, administrativni kapaciteti, jačanje suradnje su koraci koje ste započeli, ali koji moraju donijeti rezultate, poručio je.

Hrvatska ima dva mjerila za otvaranje poglavlja javna nabava, a vezani su uz izgradnju sustava, te donošenje strategije sustava javnih nabava za sljedeće razdoblje, a koja treba uključivati i pitanje koncesija i javno-privatnog partnerstva.

Posebnu pozornost u svom izlaganju Daly je posvetio upravo strategiji za koju je, kaže, važno da pokaže što Hrvatska želi postići u određenom području, do kada to misli postići, kakvi bi bili rezultati.

Strategija ne smije biti opća, ne smije biti preopširna, rekao je Daly, poručujući da je u procesu pristupanja važnija kvaliteta nego brzina, jer nedostatak kvalitete sada donosi poteškoće kasnije.

Istaknuo je i kako dobar sustav javne nabave smanjuje mogućnost korupcije, smanjuje diskriminaciju, te upozorava na važnost provedbe zakona.

- Susrećete li se s problemima iznesite ih da identificiramo svako usko grlo, iznesite svoje mišljenje da li i u kom smjeru su moguća poboljšanja Zakona, da li smo ga prenormirali, kazao je ministar Polančec.

Na suradnju i iznošenje prijedloga i primjedbi gospodarstvenike je pozvala i državna tajnica u Ministarstvu Tamara Obradović Mazal. U javnoj nabavi se ostvari 43 milijarde kuna, a sve pada u vodu kada zbog 20 ili 100 tisuća kuna netko proda svoj ugled, kazala je.

Sudionici konferencije veliku su pozornost posvetili i mjerama za borbu protiv mita i korupcije u sustavu javne nabave, a ministrica pravosuđa Ana Lovrin naglašava da novi Zakon o javnoj nabavi sadrži i niz antikoruptivnih mehanizama kao npr. javno otvaranje ponuda kojem mogu biti nazočni svi, pa i oni koji nisu ponuditelji.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 360 guests and no members online