Autocesta će stići do Dubrovnika

Od čvora Metković do čvora Dubrovnik sagradit će se 47 kilometara autoceste u punom profilu te još 14.7 km spojnih cesta, a procijenjena vrijednost radova je 9.1 milijardu kuna, odnosno 1.2 milijarde eura, piše Večernji list. To ovu dionicu čini najskupljom autocestom u Hrvatskoj - kilometar će koštati oko 26 milijuna eura, odnosno oko 193 milijuna kuna. Radovi bi trebali biti gotovi do 2029.
U HAC-u objašnjavaju da nakon ishođenja lokacijske dozvole slijedi ugovaranje izrade glavnih i izvedbenih projekata i ishođenje građevinskih dozvola. Planirani početak izgradnje je krajem 2024., a radovi bi trebali biti gotovi do 2029.

Izvor: Večernji list

Projekt autoceste od Metkovića do Dubrovnika podijeljen je u dvije dionice. Jedna je dionica čvor Metković - čvor Pelješac - čvor Duboka, dužine oko 22 km, koja uključuje izgradnju 17.5 kilometara autocesta od Metkovića do čvora Pelješac te 4.45 km brze ceste od čvora Pelješac do čvora Duboka.

Druga dionica ide od čvora Rudine do čvora Osojnik, a uključuje i brzu cestu od čvora Ston do čvora Doli (5.5 km) i spojnu cesta čvor Slano do DC8 (4.7 km). Dionica autoceste od čvora Rudine do čvora Osojnik duga je 29.5 kilometara, a uključuje i izgradnju spoja čvora Rudine na postojeću cestovnu mrežu.

Ove dvije dionice autoceste nastavljat će se na pristupne brze ceste na Pelješcu i na Pelješki most.

Gradnja autoceste od Metkovića do Dubrovnika bit će najskuplja dosad zbog brojnih objekata na njoj, ali i na pristupnim cestama i čvorovima.

Povezani članci

Who's Online

We have 173 guests and no members online