DUMP-ovci s AirCloudom pobjedili na Hackatonu, završila peta Shift konferencija

Drugi dan Shift konferencije donio je pregršt zanimljivih predavanja iz IT-a.  Ivan Lupić, direktor ICT rješenja za industriju i društvo iz tvrtke Ericsson Nikola Tesla nije se pojavio. Voditelj ga je ispričao "neodgodivim poslovnim obvezama". Šteta, neki su potegnuli na Shift i iz dalekog San Francisca, a "naši kauboji" ne stignu iz Splita, Zagreba. No zato je Khash Sajadi, osnivač tvrtke Cloud66, uz manje-više svima poznate prednosti korištenja i razvijanja Open Source softwarea,  svima razjasnio i drugu stranu medalje, nedostatke i rizike korištenja open source rješenja u današnjem poslovanju. Vrlo zanimljivo predavanje na temu razvoja mobilnih aplikacija korištenjem React Native frameworka održao je i Luka Abrus iz Five-a (i Shoutema), CEO glavnog sponzora ovogodišnjeg Shifta. I dok su  vrhunski Five-ovi programeri u Parizu sudjelovali na React konferenciji gdje su s inženjerima Facebooka "peglali" react native "betu" svog ključnog proizvoda - Shoutema - izazove stvaranja njegovog react native izdanja te važnost ovog frameworka za mobilne aplikacije, nastalog u inženjerskim "pogonima" Facebooka, u Splitu je na Shiftu zainteresiranima objašnjavao CEO hrvatskog dijela kompanije..

Završila peta Shift konferencija

Piše: Mladen Banović
Foto: Ante Čizmić i FB Shift


Potom je Cyrille Fauvel iz AutoDeska predstavio kako su njegove kolege uspjele korištenjem Node.js frameworka uspjele napraviti impresivna 3D rješenja u vašem omiljenom internet browseru.

Edward Bridges iz Squarespaca u svom je dojmljivom predavanju objasnio neke dizajnerske i inženjerske izazove i kompromise u stvaranju modernih, vizualno atraktivnih mobilnih aplikacija. Njegova iskustva i iskustva njegovog tima sigurno će poslužiti mnogim golobradim dizajnerima i programerima u publici.

shift konferencija

A onda je usljedilo, za mene, najveće razočarenje Shifta. Ne, ništa loše nije napravio u svom predavanju Borja Burgos iz popularnog Dockera, no to jednostavno nije bilo ono što sam očekivao, a vjerujema da su se mnogi u publici osjećali tako, recimo, zakinutima, kad je Burgosovo predavanje na temu "Pravi alat za pravi posao" završilo. Hard core developeri očekivali su saznati neke insajderske detalje o Dockeru, thin kontejnerima, autimatizaciji isporuke (deploymenta) aplikacija i sličnim temama, a o tome na predavanju nisu čuli ništa! Eto što znaju u glavi napraviti pogrešna očekivanja i faliveni "requirementi"..

Poslije toga usljedila je drugi dio Hackaton završnice., a nakon još jedne pauze za kavu u obližnjem kafiću (gdje nas svi konbari u obje smjene već znaju), oko pete ure uhvatio me "zamor materijala"... Poučen "Docker" iskustvom nije mi se dalo vraćati u HNK poslušati kako je Andriji Vučiniću igranje World of Worcrafta pomoglo da se zaposli u Automatticu, koji stoji iza WordPress CMS-a i još nekoliko vrlo zanimljivih alata. Zadnje igre koje sam igrao su Doom2 i Quake Arena, a Joomla mi je i dalje ionako draža od Wordpressa. I što ću, petak je, i već je kasna ura, pa se uputih lagano Marmontovom, pa preko Rive put trajektne luke na "Makarski" bus, pa lipo kući na pozdrav suncu na dugoratskoj plaži i na večernje druženje u Kadićevim dvorima s umjetnicima na likovnoj koloniji "KRUG"..

shift konferencija

Eh da, prvo mjesto na Hackatonu te 3.000 opipljivih "zelembaća" (dolara) od Shifta, te IBM-ovih 120.000 dolara hosting kredita te 1.000 dolara od Digital Oceana osvojio je tim IAppBuilder s aplikacijom AirCloud, a pobjednički tim su članovi udruge mladih programera DUMP iz Splita. Čestitam!

I ovogodišnji Shift je opet potvrdio da je najveća informatička konferencija u jugoistočnoj Europi i da ga kako mladi tako i oni iskusniji informatičari idizajneri, te svi koji se zanimaju za moderne ICT tehnologije i digitalnu ekonomiju, jednostavno ne smiju zaobići.

Pohvale odličnim organizatorima, ekipi iz CodeAnywhere-a te svima onima (a pogotovo sponzorima!) koji su im na bilo koji način pomogli u ostvarenju ove izvrsne konferencije.

Vidimo se na Shiftu i dogodine!

 

Ovo izvješće valja mi zaključiti s izvrsnim Facebook komentarom osebujnog splitskog informatičara, mlade legende splitske ICT scene, jednog i jedinog - Nikše Marinovića :

Luka Abrus na Shiftu"Postoje tako ti neki trenuci u kojima se sve složi u pravi kontekst i čovjek jednostavno osjeti kako je sve točno onako kako treba biti. Dok su oči i uši velikog dijela nacije bile uprte u ljude koji ne odlučuju ni o čemu (uključujući i ton majstora iz čije kabine se u prolazu mogao čuti s TV-a glas unjkavog lika čije ime bi samo kvarilo ovaj komentar), zagrebačko-splitsko dite Luka Abrus je na zatvaranju Shift konferencije pred gledalištem splitskog teatra punim mlađarije željne znanja i napretka održao govor u kojem ih poziva da nemaju straha ni kompleksa ni pred kim. I ustvrdio da se u Hrvatskoj mogu raditi jednako dobre stvari kao bilo gdje u svijetu, pogotovo u IT branši. Lukin miran i pozitivan govor, dica u publici i ona neobična ugoda koju ambijent teatra sam po sebi stvara učinili su da se osjetim zadovoljnim što pripadam svijetu u kojem su ovi o kojima svi danas bruje zapravo potpuno nebitni."

Povezani članci

Who's Online

We have 233 guests and no members online