Da se ne zaboravi: Bili smo prva postrojba upućena kao pomoć opkoljenom Dubrovniku

Kako bi otrgnuli zaboravu važne povijesne događaje koji su se zbili krajem listopada 1991. godine, omiški dragovoljci Domovinskog rata, jučer su organizirali prigodno druženje. Nakon večernje svete mise u omiškoj crkvi svetoga Petra - Priko, uz glazbenu pratnju, sa zastavama u rukama, u pratnji obitelji i prijatelja, prošetali su do kampa Ribnjak gdje su organizirali kulturno-za-bavni program. Riječ je naime o braniteljima iz omiške bojne 114. Brigade, koji su od 24. listopada do 16. studenoga 1991. svoje živote stavili na raspolaganje u obrani opkoljenog Dubrovnika. - Bila je to prva postrojba Hrvatske vojske upuće-na kao pomoć opkoljenom Dubrovniku izvana. Teški su to dani bili. trpjeli smo jake pješačke napade, ali nismo se dali, borili smo se svim srcem. Imamo potrebu o svemu što se dogodilo pričati našim bližnjima, prijateljima, sugrađanima, ali i svim Hrvatima kako se ne bi zaboravilo. Na žalost, čini nam se kako se upravo to događa, hr vatska obrambena priča pada u zaborav. Branitelji su podijeljeni u stotine udruga, a društvo kao da ih marginalizira - kazao je Ivo Rakuljić, umirovljeni časnik..

25. obljetnica proboja u opkoljeni Dubrovnik

Piše: Tihana Marović / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Susret bivših suboraca prošao je poprilično emotivno, a kako i ne bi kada je od njih dvadesetak, desetak mrtvih, neki su teško oboljeli od karcinoma, a neki nakon iskustva na ratištu počinili suicid..

- S vjerom u Boga, krunicom oko vrata i slabim osobnim naoružanjem krenuli smo na bojište, najmlađi među nama imao je tek devetnaest godina.. Troje ih je poginulo na ratištu. a ni dvadeset i pet godina kasnije nije nam ništa lakše.Bili smo u Dubrovniku prije nekoliko dana, obišli sva bojišta, položili vijence, pomolili se. Velika je to žrtva, ali i pobjeda koju bi Hrvatska trebala cijeniti i nikada ne dopustiti da istina izblijedi - zaključio je Rakuljić, piše Slobodna Dalmacija.

Povezani članci

Who's Online

We have 249 guests and no members online