Tko je branio Grad?

granatiranje Dubrovnika- Nikad, ali baš nikad se nije dogodilo da je Dubrovnik, ili bilo koju njegovu uporišnu točku, branilo samo 10 do 15 branitelja, kako zlonamjerno navodi Mate Lelas, pripadnik Omiške bojne, čiji su pripadnici na ruševnoj utvrdi Strinčjera zamijenili iscrpljene branitelje - kaže Ivan Gabelica, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Dubrovačke županije, oštro demantirajući navode objavljene 1.listopada u Slobodnoj Dalmaciji, u članku pod naslovom "Omišani spasili Dubrovnik jer je u njemu ostalo deset branitelja" ...


TKO JE BRANIO GRAD?

IVAN GABELICA, PREDSJEDNIK DUBROVAČKIH DRAGOVOLJACA

Je li Omišanin htio ljetovati ili ratovati?

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- Ako je Lelas msilio da je njemu, koji je stigao iz Omiša, bila zadaća doći u Dubrovnik, 20 dana ležati i odmarati se u nekome od hotela u koji su bili smješteni, jesti i piti i nakon 20 godina lagati, onda bi bilo bolje da nije ni dolazio - uzvraća Gabelica iz tvrdnju kako se želi ukaljati i ocrniti sve "što smo uspjeli napraviti od listopada 1991. do konca svibnja 1992. godine, a to je obraniti Dubrovnik i jug Hrvatske".

granatiranje Dubrovnika

On dodaje kako je u selu Bosanki 9. studenoga 1991. godine poginulo sedam branitelja, sve redom Dubrovčana, dok je u mjestu Komolcu par dana kasnije poginula nekolicina pripadnika dubrovačkog MUP-a.

Uz svu zahvalnost braniteljima koji su 1991. godine došli iz Omiša, Sinja i nekih drugih hrvatskih gradova, Dubrovnik su branili i obranili Dubrovčani.

Konkretno, u trenutku dolaska stotinjak branitelja iz Omiša Grad je branilo oko 815 slabo naoružanih branitelja mahom iz Dubrovnika, i to je jedina istina, a sve drugo laž i zlonamjerno podmetanje - zaključuje Ivan Gabelica.
 

spomenik braniteljima u Mokošici
  Spomenik braniteljima u Mokošici / foto: Domagoj Prlić

 

Hvidra: Časne ljude žele prikazati kao dezertere

Laž je da je u Dubrovniku ostalo samo deset branitelja, time se sve ostale časne ljude i domoljube iz Dubrovnika i okolice želi prikazati kao dezertere i bjegunce, što je zlonamjerna izmišljotina. Malobrojni i slabo naoružani branitelji nisu se mogli oduprijeti četničkoj hordi koja je napadala od Debelog brijega, Ivanice, Osojnika, Dubrovačkog primorja, Čepikuća, s mora i kopna. Grad su obranili Dubrovčani, uz veliku pomoć branitelja iz ostalih krajeva Hrvatske - navodi u reagiranju predsjednik dubrovačke Hvidre Ivo Lučić.

Povezani članci

Who's Online

We have 173 guests and no members online