Iz Regije..

Ante Nazor: Tuđman je htio cjelovitu BiH

Ante NazorDa nije bilo Hrvata i Hrvatske vojske, na bi bilo ni države Bosne i Hercegovine - poručio je povjesničar dr.sc. Ante Nazor, sudjelujuću na tribini u povodu obilježavanja 22. godišnjice od osnutka Omiške bojne 114. brigade HV-a. Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata u prepunoj omiškoj Narodnoj knjižnici objašnjavao je ulogu Hrvatske vojske na teritoriju susjedne države, a osvrnuo se i na cijepanje BiH u kojemu je navodno sudjelovao hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman ...

POVJESNIČAR ANTE NAZOR NA TRIBINI U PRIGODI 22. GODIŠNJICE OMIŠKE BOJNE

Tuđman je htio cjelovitu BiH

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Više od 5.000 četvornih metara teritorija u BiH oslobodila je upravo Hrvatska vojska, no o tome se u javnosti šuti, jer je, očito, nekome u interesu da osudujuće prvostupanjske presude Hrvatima iz Bosne i Hercegovine ostanu na snazi.

Isto tako, šuti se i o dokumentima koji jasno pokazuju kako je Tuđman bio izričit u svojim zahtjevima da BiH mora ostati cjelovita država. Ne zaboravimo, uostalom, da je Hrvatska priznala BiH na isti dan kad i većina drugih država, dok Srbija, odnosno ondašnja Jugoslavija, za cijelo vrijeme trajanja rata to nije učinila - kazao je Nazor.

Povodom proslave obljetnice osnutka Omiške bojne vijence su kod Središnjega križa na groblju Vrisovac i kod Spomenika poginulim braniteljima Domovinskoga rata položili omiški gradonačelnik Ivan Kovačić; te načelnici općina Šestanovac, Zadvarje i Dugi Rat, kao i čelnici brojnih udruga s omiškoga područja, dok je sveta misa zadušnica služena u crkvi svetoga Mihovila.

Kroz Omišku bojnu prošlo je 1600 vojnika, 24 su poginula, a nakon rata ih je još 49 umrlo.

Povezani članci

Who's Online

We have 112 guests and no members online