Ivan Škaričić i Ivica Franić lažirali ratni put kroz Omišku bojnu?

Pozdrav zastaviJe se poklopilo! Na Dan Grada na Omiškom portalu Omis-info.com osvanula je vijest o dopisu Udruge branitelja medijima u vezi sumnji da su Omiški gradonačelnik i HDZ-ova saborski zastupnik  Ivan Škaričić, te bivši načelnika P.P.MUP Omiš Ivica Franić lažirali svoj ratni put kroz Omišku bojnu. U nastavku pročitajte sadržaj dopisa upućenog MUP-u od strane Udruge branitelja. Prozvani uglednici, neslužbeno saznajemo, nisu se još oglasilili u medijima. Ako to žele, rado ćemo prenijeti javnosti i njihov odgovor ...


UDRUGA BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA
Omiš, Nova Sela, Blato n/c
21254, Petar Pocrnja        

   MUP-u Republike Hrvatske          

Predmet: PRIJAVA O POČINJENJU KAZNENOG DJELA

Sukladno Članku 171. i Članku 172. ZKP, podnosimo Vam saznanje o počinjenju kaznenih djela

Protiv:

Simbol Omiške bojne1. Ivan Škaričić, gradonačelnik grada Omiša…           
2. Ivica Franić, nekadašnji načelnik P.P. Omiš, MUP-a RH      

Temeljem razgovora između mene, Petar Pocrnja, predsjednika UBDR-Omiš i Ante Banovića predstavnika HVIDRE podružnice Omiš,dana 09.05.2011. koji mi je obznanio kako je navedeni Ivan Škaričić lažirao ratni put u 114. brigadi HV, Omiškoj bojni, kao i Ivica Franićem, nekadašnji načelnik P.P. Omiš, MUP-a RH, isto u odnosu na ratni put u 114. brigade HV.      

Paralelno sa ovom prijavom isto tako sam na Facebook stranici Udruge javno objavio navedeno pozivajući potencijalne svjedoke spornih ratnih puteva, da se oglase u obranu navedenih u prijavi.      

Traži se Vaše postupanje u cilju utvrđivanja navedenoga.


Nova Sela, 10.05.2011.god.                                   
Predsjednik udruge: Petar PocrnjaDomovinski rat

Petar Pocrnja, predsjednik Udruge branitelja Domovinskog rata Omiš:

- Mailom sam o svojim saznanjima obavijestio policiju, pa neka oni ispitaju slučaj i utvrde postoje li tu elementi kaznenog djela ili ne. Iako su obojica uredno zavedena u registru branitelja, nitko od pripadnika 114. brigade ih se ne sjeća s bojišta. Uputio sam i javni poziv svim pripadnicima koji možda imaju saznanja o tome da su ipak bili na ratištu neka nam se jave, ali nam se još nitko nije javio, a nismo još dobili ni povratnu informaciju iz policije. Moguće da su bili pripadnici neke tajne postrojbe i tako su ušli u registar, pa ih se nitko ne može ni sjećati, ali tražim da se te tvrdnje ispitaju - kazao je Pocrnja.

Ivan Škaričić

Ivan Škaričić
, pak, kaže kao nema govora o lažiranju ratnog puta te da je cijela priča malo oporbe koja mu želi napakostiti u izbornoj godini.

- Istina je da sam bio najprije u 114. brigadi, a nakon toga u 156. brigadi. Tako je zavedeno i u registru branitelja. Zaista ne znam što bih na to rekao. Rat je odavno završio i ne znam zbog čega se sada ponovno razgovara o tome. Jedino mi pada na pamet da je to nekakva lažna priča koju pokušava progurati oporba budući smo sada u izbornoj godini - zaključio je Škaričić.
 


 

Iz Udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Omiš (HVIDR-a Omiš) stiglo nam je priopćenje, odnosno demantij članka "Ivan Škaričić i Ivica Franić lažirali ratni put kroz Omišku bojnu?" objavljen na našem portalu dana 17. svibnja 2011.

Demantij prenosimo ovdje u cijelosti.
 

Škaričić i Franić su bili časni branitelji

HVIDR-a Omiš

Piše: Ranko Pandža / HVIDR-a Omiš
Izvor: HVIDR-a Omiš

Udruga HVIDR-a Omiš utemeljena je 1992. godine, a okuplja hrvatske branitelje invalide Domovinskog rata i po članstvu i organiziranosti jedna je od značajnijih braniteljskih udruga na području bivše općine Omiš. Uz bok su joj i Udruga roditelja poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, UHBDDR-a ogranak Kučiće, a odnedavna i Udruga veterana 114. brigade HV. U okviru svojih mogućnosti Udruga HVIDR-a Omiš, osim invalidima Domovinskog rata, pruža sve potrebne usluge i svim hrvatskim braniteljima sa područja svog djelovanja.

Udruga HVIDR-a ima svoje legitimne predstavnike koji jedini imaju pravo istupa i davanja informacija javnosti u njeno ime, a to su predsjednik gosp. Ranko Pandža i dopredsjednik gosp. Zlatan Bašić.

Gospodin Petar Pocrnja u svoje ime ili u ime svoje Udruge branitelja Domovinskog rata “Omiš” Nova Sela izišao je u javnost objedama prema trećim osobama pozivajući se na navodne informacije iz naše Udruge, odnosno spominjući kao izvor informacija gosp. Antu Banovića kao našeg predstavnika. Gospodin Ante Banović dugogodišnji je član HVIDR-e i naš volonter. Vrlo mu je dobro poznata komunikacija sa pravnim ili fizičkim osobama. Osobno nije nikakvu informaciju dao gosp. Petru Pocrnji, temeljem koje je isti istupio u javnosti.

U svojim istupima putem javnih medija ili profila svoje Udruge na Facebook-u gospodin Petar Pocrnja javno poziva pripadnike 114. brigade HV da se o predmetnom očituju. Naime riječ je o dvije ugledne osobe iz našeg grada sa istinskim zaslugama u obrani i u Domovinskom ratu ili kao pripadnika postrojbi HV ili kao javnih dužnosnika. Nadalje, gospodin Petar Pocrnja poziva se na podatke iz Registra hrvatskih branitelja objavljenog na internetskim stranicama koji je nepotpun, nedorečen i pun manjkavosti i nije relevantan niti zakonski pokazatelj, jer je sama objava nezakonita. A najmanje, da se temeljem istog (Registra) provodi neprimjerena i nemoralna hajka na bilo koga.

Udruga HVIDR-a Omiš raspolaže točnim podacima o svojim članovima i samo na zakonom utvrđen način može iznositi podatke.

Ne umanjujući doprinos gospodina Petra Pocrnje koji je bio sudionik Domovinskog rata i pripadnik 114. brigade HV (podatci poznati MORH-u) želimo upozoriti cjelokupnu javnost da je isti svojim istupima prevršio mjeru ukusa, odgoja i morala, te nanio štetu našem volonteru i samoj Udruzi, te sa potpunom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću tvrdimo da niti jedan podatak koji spominje ili bi eventualno spominjao u svojim daljnim istupima gospodin Petar Pocrnja, u svoje osobno ime ili u ime svoje Udruge, nije dobio od nas.

Udruga kojoj je na čelu gospodin Petar Pocrnja registrirana je na adresi Nova Sela, Blato n/C i nalazi se u Registru hrvatskih udruga. Osim navedenog gospodina nije nam poznat niti jedan član Udruge. Od svog osnutka spomenuta Udruga nije sudjelovala ni u kakvim aktivnostima braniteljskih udruga sa područja Grada Omiša, niti je ostvarila bilo kakvu suradnju s ostalim Udrugama. Kakva je svrha njenog osnivanja, postojanja i „djelovanja“ nije nam poznato i ne doživljavamo je kao jednu od udruga iz braniteljskog miljea.

Stoga smo, zbog nečasnih radnji, prema imenovanom gospodinu podnijeli zahtjev MUP-a RH za pokretanje istrage poradi počinjena kaznenog djela objave neistinite informacije i objede.

Slobodni smo Vas upozoriti da bilo kakvo daljnje prenošenje lažnih informacija i objeda nećemo tolerirati i biti ćemo prisiljeni medij ili osobu tužiti.

Ja, osobno, kao dragovoljac Domovinskog rata i predjsednik Udruge HVIDR-a Omiš nikada nisam osporio braniteljski status spomenute gospode. Osobno smo surađivali tijekom Domovinskog rata.

Naravno, iako sasvim čisti u ovom slučaju, ispričavamo se osobama koje se spominju u objedama gospodina Petra Pocrnje, kao časnim, moralnim i odgovornim ljudima.


U Omišu, 20. svibnja 2011. godine

Povezani članci

Who's Online

We have 385 guests and no members online