Kostanje: Dani Mile Gojsalić 2011.

Kostanje su malo mjesto smješteno u istočnom dijelu Poljica koje vrlo uspješno prkosi migracijama i odljevu stanovništva. Najpoznatije po poljičkoj Juditi, Mili Gojsalić. Priča kaže da su Turci 1530. g. prodrli duboko u Poljica te porobili lokalno kršćansko stanovništvo. Mlada, prelijepa djeva je otišla u posjet Ahmed paši te ostala u njegovom šatoru. Potom je unutar šatora bacila barut u vatru žrtvujući svoj život za dobrobit Poljica. Hvaljena i slavljena među sunarodnjacima, opjevana je u djelima hrvatskih umjetnika poput Jakova Gotovca, Augusta Šenoe, Drage Ivaniševića. Veliki hrvatski kipar Ivan Meštrović joj je zahvalio ovjekovječivši njezin lik u bronci koji je postavljen u Gatima iznad provalije Ilinac da bdije nad nama zauvijek ...

KOSTANJE

Dani Mile Gojsalić 2011

Izvor: Omis-info.com

Turci vidjevši da im je paša poginuo, uzjahaše na konje te bježeći ispred poljičke vojske strmoglaviše se niz Ilinac. Hvaljena i slavljena među sunarodnjacima, opjevana je u djelima hrvatskih umjetnika poput Jakova Gotovca, Augusta Šenoe, Drage Ivaniševića. Veliki hrvatski kipar Ivan Meštrović joj je zahvalio ovjekovječivši njezin lik u bronci koji je postavljen u Gatima iznad provalije Ilinac da bdije nad nama zauvijek.

Dani Mile Gojsalić u Kostanjama

Sunarodnjaci su joj odali čast nazvavši svoje kulturno ljeto njenim imenom. Ova manifestacija je prvi put održana 2003. g. u organizaciji KUD-a "Mila Gojsalić" – Kostanje.

Dani Mile Gojsalić u Kostanjama

Dani Mile Gojsalić - program 2011

- 16. srpnja (četvrtak), u 20:30 sati svečano otvaranje pred rodnom kućom Mile Gojsalić, potom slijedi dramski program
- 17. srpnja (petak), u 21:00 sat pred rodnom kućom Mile Gojsalić – Večer soparnika
- 18. srpnja (subota), u 20:30 sati na trgu pred crkvom sv. Mihovila – 7. susret klapa
- 19. srpnja (nedjelja), u 20:30 sati na trgu pred crkvom sv. Mihovila – Koncertni program.

Dani Mile Gojsalić u Kostanjama

Povezani članci

Who's Online

We have 133 guests and no members online