Poljičko silo

HKUD "Kostanje" u svom je poljičkom mistu 21.12.2014. organizirao drugo po redu "Poljičko silo". Ovaj glazbeno - poetski recital okupio je ono najbolje što Kostanje i Podgrađe u kulturi mogu ponuditi: poljičke pjesnike, Klapu "Pasika", zbor župe UBD Marije iz Podgrađa i dječji zbor "Kostanje". Naši dragi gosti bili su članovi mandolinskog orkestra Udruge za zaštitu hrvatskog folklora iz Omiša i mladi gitarist Silvio Bilić. Kao posebnog gosta na silu ugostili smo našeg župnika don Špira Čikeša. U programu sila izmjenjivali su se glazbenici, pjesnici, pjevači..

KOSTANJE

Poljičko silo

Izvor: HKUD Kostanje

Pjesnici Ivan Šarolić, Đurđica Tičinović, Ante Matijević, Sandra Vukušić i Nediljko Begić - prezentirali su vlastitu poeziju. Svi oni svojom poezijom, pronose ime svog rodnog kraja daleko izvan njegovih granica. Njih ćemo rado ugostiti i u slijedećoj prigodi. Pjesme posebno odabrane za ovu prigodu - na gitari je pratio mladi gitarist Silvio Bilić. Publika ih je ispratila dugim pljeskom.

Don Špiro Čikeš otprije je poznat kao ljubitelj poezije, tako da nikog nije iznenadilo njegovo strastveno čitanje modernih hrvatskih autora. On je bio šlag na kraju poetskog dijela programa.

A što reči za glazbeni dio programa? Mandolinski orkestar udruge za zaštitu folklora iz Omiša - koje vodi Damir Mimica - već je bio naš gost na promociji knjige Ivana Šarolića ovo ljeto. U maniri velikih orkestara, mada je orkestar dječji, odradili su mix božićnih i mix dalmatinskih pjesama. Njihovo muziciranje natjeralo je publiku da zapjeva - što je dodatno zagrijalo atmosferu u punoj sali u Domu.

Zbor župe Podgrađe - većini je bio najveće iznenađenje večeri. Zbor u ovom sastavu djeluje otprilike dvije godine. Vodi ga Bože Škaričić. Rijetko nastupaju izvan crkevnih prostora, ali za ovu prigodu učinili su nam čast i zadovoljstvo i nastupili na silu. Izveli su tri pjesme koje je publika otpjevala zajedno s njima.

Za kraj - klapa "Pasika" otpjevala je nekoliko svojih uspješnica, od kojih bih posebno istakao izvedbu pjesme Nediljka Begića - "Loza u škripu". To je zasigurno jedna od najljepših klapskih pjesama. Klapi "Pasika" posebno zahvaljujemo na nastupu - jer su sat prije nastupa na silu - imali nastup na humanitarnoj priredbi u Omišu.

Za kraj sam ostavio osvrt na nastup našeg dječjeg zbora. Pod vodstvom voditeljice profesorice glazbene kulture Mie Šimić Buljević - vježbaju od 10. mjeseca i nastupi kroz ovaj mjesec su im prvi javni nastupi. Vrijedno vježbaju dva puta tjedno i njihovo vrijeme tek dolazi. U zboru su nastupili i članovi naše male klape - čiji prvi samostalni nastup tek očekujemo. Publika je njihovu izvedbu božićnih pjesama ispratila dugotrajnim pljeskom.

Posebna pohvala idu i našoj Ivani Banović koja je odlično odradila voditeljski dio posla!

Ovakvih priredbi u Poljicima nedostaje - pogotovo tijekom zime - a da su potrebne, svijedoči odlična posjećenost sila.  Kao i svako ovakvo druženje i ovo je završilo prigodnim domjenkom za sudionike sila.

Povezani članci

Who's Online

We have 95 guests and no members online