11. Gatsko kulturno ljeto 'Dani Ive Marjanovića' - Večer Gaćana, večer tradicijskih igara – seoska olimpijada!

Gata s svojim autentičnim ambijentima zaseoka Kuvačića, Skočiba, Podgradca,.. i ove će godine biti "pozornica" Gatskog kulturnog ljeta. "Dani Ive Marjanovića", koji su već počeli u subotu monodramom "Priče iz Vukovara" Pere Eranovića, opet nam nude prigodu za sadržajno i lijepo druženje u ljetnim večerima uz raznovrstan i šarolik program u Gatima, srcu drevne Poljičke republike. Program ovogodišnjih Dana Ive Marjanovića kojeg je i ove godine osmislila KUU "Mosor" potražite u nastavku teksta. A kako su nas marljivi Gaćani već godinama navikli bit će tu svega! Od kazališnih predstava, koncerata, izložbi, radionica, večeri folklora, nadaleko poznate Soske Olimpijade, odnosno Večeri Gaćana. Vidimo se u kolovozu u Gatima..

11. GATSKO KULTURNO LJETO

'Dani Ive Marjanovića'

Gatsko kulturno ljeto 'Dani Ive Marjanovića'

PROGRAM

30. srpnja, subota, 21 sat, Skočibe
Svečano otvaranje, monodrama "Priče iz Vukovara", autorski projekt Pere Eranovića, mentor Milan Štrljić, tekst Siniša Glavašević

Gatsko kulturno ljeto 'Dani Ive Marjanovića'

5. kolovoza, petak, 20 sati, Svetište Gospe od Smova
Dječja radionica i lutkarska predstava "Veliko putovanje malog puža", Produkcija Z
 

11. Gatsko kulturno ljeto Dani Ive Marjanovića

7. kolovoza, nedjelja, 21 sat, Kuvačići
"Ona, kraljica", Amatersko kazalište Moreta, Kaštel Stari, tekst Marija Meri Bradarić
 

11. Gatsko kulturno ljeto Dani Ive Marjanovića

14. kolovoza, nedjelja, 19.30 sati, Podgradac
Večer Gaćana, večer tradicijskih igara – seoska olimpijada
 

11. Gatsko kulturno ljeto Dani Ive Marjanovića

20. kolovoza, subota, 20.30 sati, Trg Sv. Ciprijana
Večer folklora, klapske pisme i pučkih napjeva, svečano zatvaranje.


Crtica o KUU "MOSOR" Gata

1954. godine, grupa Gaćana, zaljubljenika u Poljica i poljičku prošlost, odlučila je još jednom postaviti na scenu drame don Stipe Kaštelana. Kako bi uspjeli u naumu, odlučili su osnovati KUD i nazvati ga Seljačka sloga, no zbog zakonskih odredbi, nisu uspjeli te su nastavili raditi kao dramska grupa pod vodstvom Ljube Bobana, kasnije uvaženog akademika. Godine 1962. se osamostaljuju i osnivaju KUD Mosor koja djeluje i dan danas a koji je dugo godina vodio Ivo Marjanović.

 

Gaćani su sudjelovali na mnogim smotrama dramskih amatera Dalmacije i Hrvatske – Sinj, Imotski, Starigrad na Hvaru, Žrnovo na Korčuli, Vinkovci, Varaždin. Na svim smotrama osvojene su mnoge nagrade i ostvareni zavidni rezultati. Kao nagradu za trud i uspješan rad i kao jedno od najboljih amaterskih društava Prosvjetni sabor Hrvatske ih upućuje kao predstavnike SR Hrvatske na Smotru dramskih amatera Jugoslavije u Valjevo, u Prizren. Na Splitskom ljetu su bili uvršteni u program 1981, 1983. i kasnije 1993. Početkom osamdesetih Ivo Marjanović sastavlja kolaž drame iz poljičke prošlosti u tri djela: Od počela do rasula čija praizvedba je bila u Gatima na blagdan Sv. Jurja, 23. travnja 1984. godine. Svojim radom i dostignućima su zainteresirali javne medije te su u više navrata sudjelovali u programima radija i televizije. Sudjelovali su u mnogim emisijama Školskog programa, putopisnim reportažama o životu i radu Poljica i Poljičana.

11. Gatsko kulturno ljeto Dani Ive Marjanovića

Gaćani su 2006. godine su odlučili pokrenuti selo i unijeti malo veselja i razbribrige u duge težačke dane svojih sumještana. Organizirali su kulturno ljeto "Dani Ive Marjanovića". Bogatim programom su ispunili kolovoz te skratili muke vrućih i sparnih ljetnih večeri. Važno je istaknuti kako tradicija igranja predstava seže u daleku prošlost, točnije 1919. godinu, stoga ni ne čudi što su Gata uspješno iznijela sveobuhvatni projekt Gatskog kulturnog ljeta koje je u prvom redu dramskog karaktera.

11. Gatsko kulturno ljeto Dani Ive Marjanovića

Folklorna sekcija društva od samih početaka bilježi redovit rad i sudjelovanje na svim važnijim smotrama folklora gdje izvode izvorno gluvo gatsko (poljičko) kolo, a sredinom devedesetih počinju se upoznavati i s drugim kolima i plesovima Lijepe Naše. Od 2008. do danas folklorna sekcija ima probe dvaput tjedno. Zahvaljujući predanom radu do sada smo SD županiju predstavljali nekoliko puta na Vinkovačkim jesenima, na Đakovačkim vezovima, u Kutini, u Zagrebu i drugdje. Stalna folklorna sekcija u ovom trenutku broji 55 djevojčica i dječaka do 16 godina, a "pričuva" broji stotine. U rad su uključena djeca iz Gata, Čišala, Ostrvice, Smolonja, Zvečanja, Naklica i Seoca, ili kako bismo mi rekli Poljičani poštovani, od svih sela odabrani!

Povezani članci

Who's Online

We have 164 guests and no members online