Predstavljene 'Izabrane pjesme' Ivana Šarolića

U četvrtak u prostorijama Narodne knjižnice Omiš promovirana je deveta knjiga Ivana Šarolića, pod nazivom "Izabrane pjesme“, koje je priredio prof. dr.  Nedjeljko Mihanović. Zbirka je to ponajboljih Šarolićevih pjesama iz prethodnih osam knjiga u izboru Mihanovića. Na više od 500 stranica nalazi se više od 300 pjesama ovog poljičkog pjesnika, rodom iz Kostanja, koji je počeo objavljivati 1976. godine ...

OMIŠ

'Izabrane pjesme' Ivana Šarolića

Piše: Davor Grgat
Foto: Iz arhive DugiRat.com

- "Ovo je deveta knjiga Ivana Šarolića, kojom on obilježava 65 godina svog života“ - rekao je novinar Mladen Vuković predstavljajući nazočnoj publici autora i njegovo djelo, te nastavio:  

Izabrane pjesme Ivana Šarolića- "Na više od 500 stranica objavljeno je više od 300 pjesama, izabranih iz njegovih dosadašnjih knjiga, koje je počeo objavljivati 1976. godine. Knjigu je pripremio i izbor odabrao dr. Nedjeljko Mihanović, koji je u više navrata pisao o autorovu pjesništvu i izabrao je njegove dosad objavljene najbolje pjesme, koje svjedoće da je njegovo pero vrlo raznoliko i za čitaoca zanimljivo. Ipak tu najviše pjesama ima domoljubnih, koje svjedoče o našoj bogatoj baštini i zavičaju u Lijepoj našoj. Posebno je nadahnut sakralnom baštinom, pa gotovo da  nema crkve ili svetog lokaliteta od Boke Kotorske do Istre, koja se ne spominje u njegovim pjesmama. Njegove pjesme su istinski izdanak poljičkog pjesništva, jer on je rođen u Kostanjama, mjestu koje je dalo poznata imena iz slavne poljičke prošlosti, i u tom krugu poljičkih autora Šarolić je zasluženo ime, i na tome mu čestitamo“ - kazao je Mladen Vuković.

- "Rekao bih da je to jedan naš pjesnik, koji nije folirant. On piše iskreno, izvorno, iz srca, iz duše, iz svoje poetske svijesti i kod njega nema  simuliranja, nema eksperimentiranja, nema povođenja za pomodnošću. On ne blefira. I to je velika poezija, iskrena, i to nas osvaja svojom iskrenošću,  i  širokom tematikom. Njegove pjesme dobro su poznate širom Hrvatske, poglavito duž Jadranske obale, počevši od Istre do Kotora. U tome je njegova veličina. Ja sam nazvao svoj esej o njegovoj poeziji, poezija semantičkog naboja. Semantika je pitanje sadržaja. Ona je puna sadržaja. Ona nema apstraktna simuliranja. Ona se veže za neki određeni motiv, za sadržaj. I ta sadržajnost njezina je velika karakteristika, koja nas u ovoj  poplavi pomodnosti i apstrakcije osvaja“ - rekao je pred skupom Nedjeljko Mihanović.

Uz njega i Vukovića u programu predstavljanja nove Šarolićeve knjige sudjelovali su i Dragica Zeljko Selak i sam autor Ivan Šarolić.

Povezani članci

Who's Online

We have 145 guests and no members online