Što igra u petak u omiškom kinu Kamena klupa?

Neumorni djelatnici Centra za kulturu Omiš pokrenuli su nedavno i Art kinoteku "Kamena klupa". Filmske projekcije će se održati u toploj dvorani nekadašnjeg Glagoljaškog sjemeništa na Priku. Cijena ulaznice je popularnija od Ćaće i Plenkovića zajedno, svega 10 kuna. "Vidimo se" u mraku dvorane.. A ovog "studenog" tjedna u art kinoteci Kamena klupa igraju dva filma. U četvrtak u 19 sati igra južnokorejski film "Ah-ga-ssi" ("Sluškinja"), dobitnik preko 50 festivalskih nagrada, nagrada kritike i žirija, nagrađen i na Cannes Film Festivalu 2016 za  najbolju umjetničku režiju (Seong-hie Ryu). Inspiriran romanom "Fingersmith" britanske spisateljice Sarah Waters, redatelj Chan-wook Park radnju filma iz viktorijanskog vremena prebacuje u Koreju u period tijekom kolonizacije od strane Japana 30-ih godina prošlog stoljeća..

U petak, na istom mjestu ali s početkom u 20:30 sati pratiti ćemo simpartični duo, Frances Varga i JR, koji putuju Francuskom u posebnom kamiončiću opremljenom prenosivom kabinom za fotografiranje i ostalom opremom za print te fotografiraju razne ljude koje upoznaju tijekom svog putovanja..

Što igra ovog tjedna u omiškom kinu Kamena klupa?

Sluškinja

Art kinoteka Kamena klupa, Priko, Glagoljaško sjemenište, četvrtak, 8.11., u 19 sati

"Sluškinja"
Južnokorejski film "Ah-ga-ssi" ("Sluškinja")
Žanr: Drama, romantika, misterija

Sinopsis: Bivši osuđenik Fujiwara želi se domoći velikog nasljedstva bogate Japanke Hideko, pa nagovara Sook-Hee, siromašnu djevojku bez roditelja, da mu pomogne u tome. Plan je da Sook-Hee počne raditi kao služavka za Hideko kako bi je uvjerila da se zaljubi u Fujiwaru. Fujiwara se, s druge strane, predstavlja kao grof, te postaje i bliskim prijateljem ujaka Kouzukija, perverznjaka i zlostavljača, koji također ima namjeru da oženi Hideko. Međutim, kada odnos Sook-Hee i Hideko doživi neočekivani preokret, situacija se komplicira...
Art kinoteka Kamena klupa, Priko, Glagoljaško sjemenište, petak, 9.11., u 20:30 h

"Mjesta i ljudi"
Francuski dokumentarni film "Visages villages"
Žanr: Dokumentarni

Sinopsis: Agnès Varda, jedna od predvodnica Francuskog novog vala i profesionalni fotograf i zidni slikar J.R. zajedno se upuštaju u poseban umjetnički projekt. Njih dvoje skupa putuju Francuskom u posebnom kamiončiću opremljenom prenosivom kabinom za fotografiranje i ostalom opremom za print te fotografiraju razne ljude koje upoznaju tijekom svog putovanja. Puni inspiracije, oni kreiraju posebne velike fotografske murale individualaca, zajednica i mjesta kojima na taj način žele odati počast i priznanje. Putem će ova iskusna kinematografska veteranka i mladi umjetnički idealist uživati u svom neuobičajenom prijateljstvu dok razgovaraju i razotkrivaju svoje poglede na svijet na sebi jedinstven način.

"Mjesta i ljudi" kritički je iznimno cijenjen film koji je na filmskom festivalu u Cannesu dobio nagradu Zlatno oko za najbolji dokumentarac festivala, a također je nominiran i za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma. Tom nominacijom, Agnès Varda u dobi od 89 godina službeno je postala najstarijom nominiranom osobom u povijesti dodjele ove prestižne filmske nagrade. Osim u Cannesu, film je prikazan na brojnim drugim filmskim festivalima diljem svijeta, uključujući i Toronto (gdje je osvojio nagradu publike), a također je osvojio i nagradu Independent Spirit za najbolji dokumentarni film.

Do danas je film Mjesta i ljudi osvojio 33 priznanja i zaradio još 33 nominacije s raznih festivala i dodjela nagrada, a mnoga kritičarska udruženja diljem svijeta gotovo jednoglasno su ga proglasila najboljim dokumentarcem godine. Svakako se radi o filmu koji se nikako ne bi smio propustiti.

Povezani članci

Who's Online

We have 137 guests and no members online