Art kinoteka: Le Concert

Art kinoteka "Kamena Klupa" CZK Omiš konačno nastavlja sa svojim radom. Jesenja sezona otvara se humornom dramom "Le Concert" redatelja Radu Mihaileanua o otpuštenom dirigentu koji želi ostvariti san i nastupiti u Parizu, pa zajedno s kolegama glumi da je još uvijek član slavnog Boljšoj Orkestra.
Andrei Filipov je bio čudo od djeteta - slavni dirigent Boljšoj Orkestra, najvećeg orkestra u Rusiji. Danas kao 50-godišnjak, on je još uvijek u Boljšoju, no kao čistač. Tijekom komunističke ere otpušten je jer se nije želio riješiti židovskih svirača. No jednog dana on primi faks. Poziv da vodi orkestar u Plevel, u Pariz, kao zamjena u posljednji čas. Andrei dobije ludu ideju: okupit će stare glazbene prijatelje, grupicu starih glazbenika koji sad žive po Moskvi kao taksisti ili prodavači na buvljaku. Idu u Pariz, kao Boljšoj orkestar. Hoće li uspjeti?
Ovaj film jedan je kritičar proglasio 'urnebesnom melodramom koja isporučuje smijeh i suze u isto vrijeme', no dosta zamjerki palo je na račun neuvjerljive priče i klišeiziranog humora u kojem Rusi piju, Romi kradu, a Židovi trguju. Ipak, film završava emocionalnim klimaksom uz vrhunsku glazbu Čajkovskog, a puno pohvala otišlo je na račun Mélanie Laurent koja je i ovaj put briljirala.

Art kinoteka Kamena klupa, Ilirsko sjemenište, Četvrtak, 5.9.2019. u 19 h
LE CONCERT !

Izvor: CZK Omiš

Crtica o redatelju:

Redatelj filma Radu Mihaileanu rođen je 1958. u Bukureštu, u židovskoj obitelji. 1980. napušta zemlju koja je pod diktatorskom čizmom Ceaucescuea. Dolazi u Pariz gdje radi kao pomoćnik redatelja Marca Ferrerija. 1993. snima film 'Izdaja' a 1998. svoj drugi dugometražni igrani film 'Vlak života' koji mu donosi međunarodnu slavu.

Povezani članci

Who's Online

We have 389 guests and no members online