Art kinoteka Kamena Klupa CZK Omiš predstavlja

U utorak, 24.9.2019. u 18 h nastavlja se filmski program Art kinoteke "Kamena Klupa" CZK Omiš. U dvorani Ilirskog sjemeništa na Priku prikazati će se povijesna drama "Agora" redatelja Alejandro Amenábar s izvrsnom Rachel Weisz u glavnoj ulozi. Film prikladan za djecu od 5. razreda osnovnih škola jer se nadovezuje na gradivo pojave kršćanstva. Alexandria, 391. U 4.stoljeću su kršćani bili poput talibana. Hypatia predaje astronomiju, matematiku i filozofiju u drevnoj Aleksandriji. Kada pripadnici kršćanstva postignu političku moć, velike obrazovne institucije su poljuljane. Kršćani žude za javnim moralom a kao prepreku vide Židove i žene. Hypatia pak nema vjerskih pobuda, ima li u takvu svijetu mjesta za nju?...
U 20 h na istom mjestu slijedi nam obiteljska drama "Zbogom Grace" scenarista i redatelja James C. Strousea. Grace Phillips, supruga i majka dvije djevojčice, pogiba na zadatku u Iraku. Stanley, njen suprug, izvan je sebe i ne zna način na koji bi djevojčicama priopćio nesretnu vijest. Zato ih odvodi na put ne bi li se desilo emocionalno zbližavanje, tako potrebno u teškom trenutku...
Ulaznica? Cijena ulaznice je popularnija od one za gledanje gurača lopte i teatralna simuliranja na zelenom travnjakui. Ulaznica iznosi kao velika kava s hladnim mlijekom u kvartovskom kafiću. Svega 10 kuna.

AGORA

Akcija, Drama, Povijesni
Trajanje: 127 min.
Zemlja: Španjolska
Redatelj: Alejandro Amenábar
Scenarist: Alejandro Amenábar, Mateo Gil
Uloge: Rachel Weisz, Max Minghella, Oscar Isaac

KRATKI SINOPSIS

U 4.stoljeću su kršćani bili poput Talibana. Alexandria, 391. Hypatia predaje astronomiju, matematiku i filozofiju. Njezin student Orestes i njezin osobni rob Davus su zaljubljeni u nju. Kada pripadnici kršćanstva Ammonious i Cyril postignu političku moć, velike obrazovne institucije su poljuljane.20 godina poslije. Orestes je gradski vođa, ima nestabilan dogovor s Kršćanima koje vodi Cyril. Kršćani žude za javnim moralom a kao prepreku vide Židove i žene. Hypatia pak nema vjerskih pobuda, ima li u takvu svijetu mjesta za nju?

NAPOMENA:
Film prikladan za djecu od 5. razreda osnovnih škola jer se nadovezuje na gradivo pojave kršćanstva.
 

ZBOGOM GRACE

Žanr: Drama, Obiteljski
Trajanje: 85 min.
Zemlja: SAD
Redatelj: James C. Strouse
Scenarist: James C. Strouse
Producent: Galt Niederhoffer, John Cusack
Uloge: John Cusack, Alessandro Nivola, Gracie Bednarczyk
Direktor fotografije: Jean-Louis Bompoint
Montaža: Joe Klotz
Glazba: Clint Eastwood

KRATKI SINOPSIS

Grace Phillips, supruga i majka dvije djevojčice, pogiba na zadatku u Iraku. Stanley, njen suprug, izvan je sebe i ne zna način na koji bi djevojčicama priopćio nesretnu vijest. Zato ih odvodi na put ne bi li se desilo emocionalno zbližavanje, tako potrebno u teškom trenutku. No kako se primiče trenutak istine, emocionalni vrtuljak bit će sve teže zaustaviti.

NAGRADE
Sundance film festival 2007.: Najbolji scenarij, Nagrada publike
Zlatni Globus 2008.: 2 nominacije za najbolju filmsku glazbu I najbolju pjesmu (Clint Eastwood).

Povezani članci

Who's Online

We have 379 guests and no members online