Rekonstrukcija Gusarske bitke u Omišu

Gusarska bitka

U nedjelju, 18.kolovoza s početkom u 20 i 30 sati održat će se "Gusarska bitka - Omiš 2013". Povorka postrojbi kreće točno sat vremena ranije. Tradicionalna ljetna manifestacija se održava već sedmu godinu u omiškoj Gradskoj luci i postala je prepoznatljivi dio turističke ponude grada, Dalmacije i Hrvatske. Manifestacija je jedinstvena po tome što se rekonstruira izvorna gusarska bitka koja se odvijala u 13.stoljeću, čime se gradi brand Omiša kao grada gusara, a sve bazirano na povijesnim činjenicama i razvoju kulturnog turizma. U oživljavanju gusarske bitke sudjeluju pripadnici Kumpanje s Korčule, Dubrovački trombonjeri i Omiški gusari, a kao posebni gosti tu su i Kliški uskoci. Spomenimo da su cijeli vikend bogata događanja u Gradskoj luci u Omišu. U petak večer soparnika, u subotu tamburaši, a u nedjelju nakon bitke i koncert Crvene jabuke ...

OMIŠ

Gusarska bitka - Omiš 2013

Izvor: Dalmatia.hr, DalmacijaNews

- Koliki vlada interes za gusarsku bitku čiji je značaj i oživljavanje povijesti, svjedoči i to da turisti godišnji odmor prilagođavaju ovoj jedinstvenoj manifestaciji. Svake godine sve više je upita turista kada se održava Gusarska večer, da znaju kada bi došli - kaže Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije.

Omiški gusari, podsjetio je agilni Stella, gospodarili su našom obalom i borili se s Venecijom. Jednom kad su izgubili, kao gusari su se borili za opstanak, time i našeg naroda. Njihov značaj za dalmatinsku i Hrvatsku povijest je nemjerljiv.

- Maritivna sposobnost, u ono vrijeme realizirana kroz umješnost naših mornara i kapetana da naprave brod i da plove svakakvim neverama, stalno se očitovala kroz hrvatsku povijest - podsjetio je Stella.

U oživljavanju gusarske bitke sudjeluju pripadnici Kumpanje s Korčule, Dubrovački trombonjeri i Omiški gusari, a kao posebni gosti tu su i Kliški uskoci.

Spomenimo da su cijeli vikend bogata događanja u Gradskoj luci u Omišu. U petak večer soparnika, u subotu tamburaši, a u nedjelju nakon bitke i koncert Crvene jabuke.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Omiš, Splitsko-dalmatinska županija i Hrvatska turistička zajednica. Organizator je Turistička zajednica grada Omiša.  Treba istaknuti da se i ove godine očekuje, baš kao i lani, više od deset tisuća posjetitelja.

Gusarska bitka

Povezani članci

Who's Online

We have 73 guests and no members online