Omiški gusari nadmašili sebe, na samo Mlečane

Gusarska bitkaSpektakularna četvrta po redu rekonstrukcija Gusarske bitke iz 13. st., odigrana u Omiškoj gradskoj luci nadmašila je ne samo Mlečane, ondašnju pomorsku velesilu, nego su potomci drevnih gusara nadmašili i sami sebe! Pred više od 10 tisuća domaćih i stranih gostiju, upriličili su pravi, pravcati spektakl! Bitka je uigrano i besprijekorno, na oduševljenje i uzdahe mnogih, posebice djece, bila odigrana, gusari, brodice, brodovi, ali i sve prije i poslije nje što se odvijalo u gradu na ušću Cetine... Na ovaj će način Omiš i s drugim kulturističkim iskoracima koji su u tijeku (i koji će još doći), vrijednim turističkim djelatnicima, njegovom netaknutom prirodom, adrenalinskim avanturama na Cetini i Omiškoj Dinari, zasigurno postati jedna od vodećih turističkih destinacija na Jadranu. Jedva čekamo! ...


NASLJEDICA NA GUSARSKOJ BITKI

Omiški gusari nadmašili sebe, na samo Mlečane

Gusarska bitka u Omišu

Tekst i slike: Zorana Vuković
uz male uneredničke intervencije

Uz predivan suton kojeg su okom "mali miljun" foto-aparata, mobitela i video kamera (privatnih i televizijskih) zabilježili mnogi nazočni oko Omiške luke tzv. Mula, zasigurno je jedna, ako ne i najveća i najljepša uspomena turistima s odmora ponesena s ovog područja njihovim domovima.

Prema mojoj ubrzano provedenoj mini-anketi, gostiju je bilo osim dragih nam Čeha (i još dražih Čehinja, op ur.), Slovaka, Poljaka, Njemaca, Francuza, Talijana, Skandinavaca, žitelja cijele ex. Juge, od kojih su mnogu produžiji svoj odmor u našem lijepom Omišu upravo zbog ove kulturno-povijesno-turističke manifestacije, a bili su tu i gosti čak iz dalekog Japana i Kine! (Ne nije Matea iz Šangaja svratila doma s novim prijateljima, nažalost,.. a kad će - ne zna se!)

Gusarska bitka u OmišuMeđu mnogima našlo se i znatiželjnika koji su "iskočili"  iz duge kolone "u prolazu" najzagušenijom cestom u Hrvatskoj i ne sluteći razlog dodatne gužve i mnoštva okupljenoga svijeta uz magistralnu cestu uz samu obalu, sve te baklje, miris dima iz drevnog oružja i bubnjeve.

Obećali su nam dogodine na vrijeme doći i to Omiškom zaobilaznicom, pokloniti se akonciju Škaričiću moleći ga pusti glasić za svoje misto u Saboru i za ubrzanje radova već iduće godine, na 18. kolovoza, na dan kad će se gusarska bitka već petu godinu za redom odvijati u ovom ljeti gostu, putniku i ljutom namjerniku skoro pa sasvim nepristupačnom gusarskom gnjezdu.

Idejni tvorac rekonstrukcije gusarske bitke, je naš Omišanin Joško Stella, začetnik ovog hvale vrijednog projekta očuvanja i predstavljanja najširoj javnosti djelića blaga iz dijela bogate omiške povijesti.

Gusarska bitka i gusari su postali opet prepoznatljivi simbol Omiša, a inicijator je s oduševljenjem te večeri primao riječi pohvale na kraju programa kojeg su snimale i HTV i RTL, te ostale TV i radio postaje. Stella je u kamere izjavio da je jako zadovoljan i to ne samo rekontrukcijom Gusarske bitke već i samim odazivom ljudi kojih je, po procjeni, bilo  preko 10 tisuća.

"Pod oružjem" je bilo preko 100-120 ljudi, gusara i njihovih gostiju, članova hrvatskih povijesnih postrojbi,  te da mu je cilj uz nesebično zalaganje mještana da ovaj događaj bude ne samo prepoznatljiv u gradu i našoj Županiji već diljem Lijepe naše, te u svijetu u kojem je najpoznatiji gusar još uvijek Johnny Deep,  a ne naš strašni Boris "Malduk" Mimica.

Na ovaj će način Omiš i s drugim kulturističkim iskoracima koji su u tijeku (i koji će još doći), vrijednim turističkim djelatnicima, njegovom netaknutom prirodom, adrenalinskim avanturama na Cetini i Omiškoj Dinari, zasigurno postati jedna od vodećih turističkih destinacija na Jadranu.

Ovim putem Stella se zahvalio svim dugogodišnjim gostima sudionicima bitke te svim suorganizatorima na čelu s Ministarstvu turizma, koji su prepoznali i podržali ovu ideju.

Gusarska bitka u Omišu

Ove godine kneza Malduka, zapovjednika Gusara, igrao je "gusarski veteran" Boris Mimica koji je pred TV kamerama izjavio da su same pripreme tekle već deset godina, a realizacija već četvrtu godinu i ako treba, našalio se,  gusari će pomoći i Premijerki i našoj Vladi da izađu iz ove krize.

Zapovjednika jake mletačke velesile, Akoncija, igrao je mladi glumac Marko Kapitanović. Slušajući njegov intervju za RTL, u kojem je rekao da je zahvalan organizatoru što je upravo njemu pripala ova velika čast i dužnost da igra Akoncija, gdje mu je koncentracija morala biti zaista visoka tijekom cijele bitke, ali ovako nešto doživjeti je zaista nešto posebno...
 
Na kraju su, kao poraženi, Mlečani morali predati slabo naoružanim, ali hrabrim Omiškim gusarima čuvenu škrinju s blagom, uz obvezu plaćanje  tzv. "danka" za nesmetani prolaz Bračkim kanalom.

Gusarska bitka u Omišu

Monogobrojnim gostima posebno su osim drvenih atraktivnih turističkih jedrenjaka "Romance" (koji je "glumio" mletački brod) i "Juniora" i četiri leuta (kao "flota" Omiških gusara) uz tutnjeve topova i kubura, bila posebno atraktivna mačevanja na brodovima i padovi s jarbola.

Tiho, mirno i toplo more, vedro nebo, predivan omiški suton, i naravno, lijepe Omišanke. učinili su ovu gusarsku bitku još jednom velikom turističkom poslasticom.

Uoči početka bitke dio omiškog gradskog zbora Kralja Slavca otpjevao je pjesmu "U boj, u boj" iz opere "Nikola Šubić Zrinski" srčano, borbeno, kako to i dolikuje potomcima slavnih Omiških gusara!

Gusarska bitka u Omišu

Nakon bitke usljedila je luda fešta po gradu. Gusari nisu propustili bučno proslaviti veliku pobjedu. Ni škrinjica nije bila toliko puna kao nekad pa se prisutni svit za ipak vrlo pristupačnih 20 kuna mogao počastiti srdelama, vinom i neizbježnim tužnim čevapima, a za kreševo lipe večeri pobrinuo se popularni Jole i njegov prateći bend nizajući laki hit za hitom, uz oduševljenje svih generacija, osim možda one rockerske.

Posebno pohvaljujemo i zahvaljujemo specijalnim gostima Gusarke bitke, našim povijesnim hrvatskim postrojbama koji su svojim prisustvom i aktivnim sudjelovanjem uveličali ovaj spektakl ne samo u legendarnoj bitci već i posebnim tradicionalnim slikovitim nošnjama, drevnim oružjem i plesom: Kliškim uskocima, Dubrovačkim trumbunjerima te Kumpanjima iz Blata sa otoka Korčule.

Bio je to užitak za oči i uši. Tko nije bio blizu, sve što je "oko" glavne kamere zabilježilo, mogao je vidjeti na velikom video zidu nadomak poprišta gusarske bitke uz koji je, za ovu godinu posebno montiran veliki dugački šator s bancima i šankom za okrjepu i gašenje žeđi.

Gusarska bitka u Omišu

Što reći na kraju nego još jedanput pohvaliti sve zaljubljenike u svoje mjesto i njegovu tradiciju, povijesti, sve te bezbrojne neposredne sudionike bitke, pomagače u organizaciji, brojne mještane koji se itekako zalažu da svaka gusarska fešta bude iz godine u godinu sve bolja i bolja. Ove su godine po mom skromnom sudu nadmašili sami sebe!

Gusarstvo postaje opet dio Grada, a već je postao jedan od  najvažnijih dijelova omiške turističke ponude. Neka!

I na kraju, još jednom čestitamo Omiškim gusarima koji su svojim velikim zalaganjem čine da se omiška turistička sezona ako već ne može biti dulja (na tome treba još puno i krvavije raditi) bude barem sadržajnija, upečatljivija i nezaboravnija!

Ne možemo ne spomenuti ni one koji su pomogli organizatoru, našoj Županiji splitsko - dalmatinskoj, TZ grada Omiša, Gradu Omišu te Ministarstvu turizma, s nadom da će i dogodine biti u povorci pete rekonstrukcije Gusarske bitke koja je već postala jedan od zaštitnih znakova Omiša, a uskoro će postati i novu hrvatski brend!

Gusarska bitka u Omišu

Hvala i našoj likovnoj umjetnici, akademskoj slikarici  Vanji Rogošić- Ojdanić na vrijednome slikarskom radu uživo tijekom bitke.

Vidimo se, gusari moji i iduće godine u još većem broju!

Ma šta tek iduće! Vidimom se gusari još večeras na Rivi u Splitu. Idemo se počastiti plijenom u podrumima Cara Dio.. Keruma!

Povezani članci

Who's Online

We have 286 guests and no members online