Omiški gusari 'satrali' Mlečane

Omiški gusarMletački dužd Akoncije odlučio se osvetiti omiškim gusarima što nisu poštivali njihova prava na mirnu plovidbu. Mlečani su, naime, Omišanima plaćali danak kako bi mirno svojim galijama mogli prolaziti dalmatinskim akvatorijem. Na svojoj galiji Romanca je stigao pred Omiš. U tom su trenutku pred njega izletjele male i brze drvene barke ondašnjih gusara. Krenuo je boj; s jedne strane Mlečani sa svojim topovima, a s druge Omišani slabo naoružani, ali hrabri. Nakon par minuta očito je bilo kako gusarima spasa nema pred najvećompomorskom silom tadašnjeg vremena. Pobjegli su u svoj kanjon tražeći spas u okrilju Cetine. Za njima je krenuo i dužd. I tek tu počinje prava drama. U trenutku kada je mletačka galija uplovila u kanjon sa svih su je strana stisli omiški kaići, doplovila je sagena.. Tek je tu nastao pravi boj u kojem je Akoncije izgubio. Bio je to prikaz jedinstvenog događaja na hrvatskoj obali ovog ljeta. Izvorno je to rekonstrukcija gusarske bitke iz 13. stoljeća ...


REKONSTRUKCIJA GUSARSKE BITKE IZ TRINAESTOG STOLJEĆA OKUPILA JE I STARO I MLADO

Omiški gusari 'satrali' Mlečane

Omiški gusari

Piše: Milena Budimir / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Bio je to prikaz jedinstvenog događaja na hrvatskoj obali ovog ljeta. Izvorno je to rekonstrukcija gusarske bitke iz 13. stoljeća. Pripremili su je Omišanima i njihovim gostima na dar djelatnici Turističke zajednice grada Omiša, a njima uz bok je stajao grad sam, Hrvatska turistička zajednica, Splitsko-dalmatinska županija i Ministarstvo turizma.

omiški gusariPremda se cijela manifestacija mogla pratiti uživo preko T-portala, omiški mul u gradskoj luci bio je prepun, sigurno je desetak tisuća ljudi pomno pratilo bitku. Omišanima je stvarno sve išlo u korist, divna topla ljetna noć, more poput ulja...

Gusarsko gnijezdo pod Mirabelom i dan-danas nastanjuju ništa manje smioni ljudi, pogotovo turistički neimari koji su pravo zapeli od svojega grada učiniti prepoznatljiv brand. A kako i ne bi kad im je bilo dovoljno samo posegnuti u nepresušnu riznicu svoje bogate povijesti.

Ova se bitka odvija svake godine 18. dana kolovoza, a ovo je bila već četvrta rekonstrukcija.

Cijela je predstava bila tek točka na "i" svemu onome što grad na ušću Cetine gostima nudi, jer tu se uistinu može naći sve, a ne samo sunce i čisto more.

Povezani članci

Who's Online

We have 39 guests and no members online