VIDEO: U omiškoj gradskoj luci uprizorena gusarska bitka iz 13. stoljeća

Rekonstruirana gusarska bitka iz 13. stoljeća, u kojoj su borbu vodili omiški gusari predvođeni knezom Maldukom Kačićem s Mlečanima predvođenim zapovjednikom flote Akoncijem, uprizorena je u utorak navečer u gradskoj luci u Omišu gdje je spektakularne prizore ove pomorske bitke u kojoj su omiški gusari pobjedili Mlečane promatralo oko deset tisuća posjetitelja među kojima je bilo i mnoštvo turista. Već devetu godinu za redom u omiškoj gradskoj luci tako oživljava gusarska bitka iz 13. stoljeća čije je uprizorenje prenošeno na hrvatskom i engleskom jeziku a slika događaja i preko velikog video zida. U uprizorenju bitke sudjelovalo je oko stotinu članova povijesne skupine "Omiških gusara" te "Dubrovačkih trombunjera", "Kliških uskoka" i viteškog društva "Kumpanija" iz Blata na Korčuli. U gusarskoj bitci u omišku gradsku luku uplovio je veliki mletački jedrenjak, a napali su ga gusari s malim brodicama. Tijekom napada sijevale su sablje, čuli su se pucnji kubura i gusarskih topova, a omiški gusari predvođeni knezom Maldukom pobijedili su brojčano nadomoćnijeg mletačkog neprijatelja. Zarobljeni zapovjednik Mlečana Akoncije spasio je pak svoj život otkupninom, odnosno predajući Omišanima škrinju s blagom, te se obvezao da će ubuduće zlatnicima plaćati prolaz Bračkim kanalom...

VIDEO:

U omiškoj gradskoj luci uprizorena gusarska bitka iz 13. stoljeća

Izvor: Hina, CroDrone

Organizator te rekonstruirane gusarske bitke Joško Stella je izjavio kako se tom, već tradicionalnom, manifestacijom želi, osim turističke promocije, potaknuti i poduzetništvo na omiškom području, pa tako u Omišu postoji gusarska konoba, a mogu se kušati i gusarske krafne.

Stella je rekao da u rekonstrukciji gusarske bitke sudjeluje i replika broda omiška strijela, odnosno sagitta i objasnio kako su omiške strijele ili sagitte nekada bili najbrži brodovi na Jadranskom moru, te da se replika toga broda koristi i u turističke svrhe.

gusarska bitka u omišu

Najavio je kako će iduće godine deseta jubilarna rekonstrukcija gusarske bitke u omiškoj gradskoj luci biti pomno pripremljena kako bi bila što spektakularnija.

Uprizorenje ove pomorske bitke bilo je praćeno izravnim prijenosom voditelja preko razglasa na hrvatskom i engleskom jeziku uz poruke kako su Mlečani, koji su poraženi u ovoj bitki, prošli kao i svaki okupator na Hrvatsku.

gusarska bitka

Među brojnom publikom bili su gradonačelnik Omiša Ivan Kovačić i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Predrag Stipanović.

Povezani članci

Who's Online

We have 75 guests and no members online