Iz Gusarske arhive: Spektakl je oduvijek bio bitniji od povijesnih činjenica

gusarska bitka

Spektakl je oduvijek bio bitniji od povijesnih činjenica. Pa je tako i sinoć u Omišu, sedmi put u nizu, gusarska flota kneza Malduka izvojevala pobjedu - spektakularnu, naravno - protiv Mlečana, koje je još jednom, baš kao i 1221. godine predvodio Papin izaslanik Akoncije. U povijesnim knjigama zabilježen je poraz Maldukovih snaga, a zabilježeno je i da su se protiv Omišana udružili i njihovi susjedi, beskičmenjaci iz gradova uokola Splita, kojima je odanost Vatikanu bila na prvome mjestu, no sinoć o tome u gradskoj luci nije bilo govora. A i zašto bi? Stranci, njih na tisuće - organizatori iz Turističke zajednice kažu desetak tisuća - ne bi ionako ništa razumjeli ...

OBRANILI GRAD

Gusarska flota kneza Malduka porazila Mlečane

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

gusarska bitka

Tko bi, uostalom, u općem metežu, strci i atmosferi dostojnoj iščekivanja rock koncerta, gostima objasnio da je papa Honorije III. na Omišane poslao vojsku jer mu je bilo dosta njihova gusarenja i da su se Malduk i ekipa nakon poraza obvezali na poslušnost, uz obećanje da neće dirati kršćanske brodice pune opljačkanoga blaga iz Svete Zemlje? I da su Omišani, čim je Akoncije zamakao za prvu puntu, pogazili obećanje i nastavili po starom?

Papa je navodno Omišane čak i prokleo, izopćio ih iz Crkve, no to nimalo ne smeta današnje predstavnike crkvene vlasti da nazoče spektaklu - jer kakva bi to fešta bila ako je spektaklom ne nazovemo - i plješću gusarima dok mačem i kuburom naganjaju Papine vojnike.

gusarska bitka

Omišani su bili sjajni pomorci, ne samo da su branili 'svoj mali dio svemira', nego su nerijetko i do Kotora znali poći. Poznato je, naime, da su im i Kotorani i Dubrovčani zlatom plaćali za slobodnu plovidbu. I da ih, sasvim razumljivo, nisu voljeli. No, ni o tome se tijekom 'Gusarske bitke' ne govori. Bitniji je, je li, spektakl. Bengalke i urlikanje novovjekovih gusara.

Organizator poručuju kako je ova priredba jedinstvena po tome što se rekonstruira izvorna (!?) bitka iz 13. stoljeća, čime se, piše u priopćenju, gradi brend Omiša kao grada gusara.

gusarska bitka

U spektaklu tradicionalno sudjeluju i pripadnici 'Kumpanije' s Korčule, te Dubrovački trombonjeri, a pokrovitelji manifestacije su Grad Omiš, Splitsko-dalmatinska županija i Hrvatska turistička zajednica.

gusarska bitka

Povezani članci

Who's Online

We have 206 guests and no members online