Bruxelles sugerira Hrvatskoj: 'Proglasite gospodarski pojas'

"Preporuka Europske komisije da proglasimo gospodarski pojas pljuska je svim našim garniturama političara jer dokazuje da smo mi koji smo zagovarali gospodarski pojas oduvijek bili u pravu," prva je reakcija Alena Solde, profesora Odjela za studije mora Sveučilišta Split na upit je li mu znano da bi se u Saboru uskoro moglo raspravljati o proglašenju gospodarskog pojasa u hrvatskom dijelu Jadranskog akvatorija.., piše Božica Babić na stranicama Poslovnog dnevnika ...

ZERP IS BACK!

Bruxelles sugerira Hrvatskoj: 'Proglasite gospodarski pojas'

Piše: Božica Babić / Poslovni dnevnik
Izvor: Poslovni dnevnik

Naime, ova je tema na inicijativu Ivana Šimunovića, zastupnika Hrvatske stranke prava Ante Starčević pod točkom 106 uvrštena na dnevni red aktualne sjednice Sabora koja završava 14. ožujka. To znači da bi rasprava o gospodarskom pojasu morala biti ovaj tjedan.

Argument s kojim Šimunović istupa odgovor je Marie Damanaki, povjerenice za pomorstvo i ribarstvo pri Europskoj komisiji iz listopada 2013. hrvatskoj europarlamentarki Ruži Tomašić u kojemu stoji:

"Proglašavanje isključivog gospodarskog pojasa ostaje u nadležnosti obalnih država, a one, uključujući Hrvatsku, suvereno mogu odlučiti hoće li proglasiti takav pojas u skladu s Konvencijom UN-a o pravu mora s ciljem osiguravanja gospodarskog potencijala svojih resursa na održiv način."

alen soldo

Iako nam EK govori da se sami počnemo brinuti za riblji fond Jadrana, Soldo nije baš uvjeren u pozitivan ishod...

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 249 guests and no members online