Prvi ženski zastupnički klub u povijesti Hrvatskog sabora

Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak u četvrtak se u Saboru obratila kolegicama i kolegama zastupnicima, u ime prvog ženskog kluba u povijesti Hrvatskog sabora. Riječ je, podsjetimo, o Klubu zastupnica IP-a, Pametno i GLAS-a. Kako je tom prilikom naglasila, svaka generacija političara ima novu priliku za stvaranje, a umjesto plakanja nad sudbinom, napada i kritiziranja, ova će opcija usmjeravati Hrvatsku prema rješenjima budućnosti...

Izvor: Dalmatinski portal

- Ovo mjesto i ovu pozornicu gledamo s poštovanjem, jer su za njom stajali mnogi dobri i hrabri ljudi, s nje su širili razne ideje, pokušavali biti konstruktivni, smirivali, gradili, pozivali na razum, pokušavali graditi jednu normalnu, umjerenu i uljuđenu zemlju, u kojoj će se svaki građanin osjećati dobro. Bilo je tu i drugih krajnosti, već i danas ih čujemo, ali o njima nećemo. Nismo na njih baš ponosni i nadamo se da ćemo se svi od toga suzdržati. Moj kratki govor danas bit će neobičan, drugačiji od svih koje ste do sada čuli. Bit će to govor u kojem ćete čuti sve ove neobične riječi, riječi koje će obilježiti budućnost vaše djece i unuka. Zato ih zapamtite: umjetna inteligencija, biotehnologija, nanotehnologija, kvantno računarstvo, svemir, crne rupe. Čut ćete i riječ vjetroelektrane, ne kao simbol korupcije, već kao simbol tehnologije budućnosti - rekla je Puljak.

Dodala je da je stvaranjem prvog ženskog kluba u povijesti Sabora stvorena prilika za bolje i efikasnije širenje ideja, ali i nada da će Hrvatska postati ravnopravnija zemlja, u kojoj će građani svih identiteta dobiti priliku za mijenjanje zemlje.

- Mi smo klub centra, koji dijeli vrijednosti svih modernih liberalnih demokracija. Ne tražimo nikakve privilegije niti prednosti samo zato što smo žene, nego ćemo se s ove pozornice boriti za jednakost i ravnopravnost svih građana. Danas će većina vjerojatno izglasati Vladu. Mi je nećemo podržati jer mislimo da Hrvatska nema nikakve šanse dok njom upravljaju HDZ i sateliti. Za to imamo eksperimentalne dokaze: Hrvatska je danas zemlja koja je na dnu Europe, a nekad je bila negdje u sredini. Svi smo mislili da ćemo krenuti prema vrhu, ali su nas neodgovorni političari odveli na dno - kazala je Puljak, ističući i da nam vladajući ovih dana prodaju euforiju.

- Dobili su 20-ak milijardi eura. Njima se u očima, kao u crtanim filmovima, vrte dolari, ili u ovom slučaju, euri, jer te novce vide kao sredstva da nastave sa svojim klijentelizmom, uhljebljivanjem, dijeljenjem novaca kao pijani bogataši i svega lošeg što su radili do sada. Rušit ćemo mitove. Evo jednog kojeg sada rušimo: ovih 20 milijardi eura nam nitko nije dao. Nema besplatnog ručka. To su novci nas građana Europe, koji će se prikupiti kroz poreze i namete. Bit ćemo sretni jedino kada budemo stvorili novih 20 milijardi eura - poručila je Puljak.

Stvaranje novih vrijednosti njezina je najvažnija poruka.

- Uvijek ćemo, baš uvijek, govoriti o stvaranju novih vrijednosti, novog bogatstva. Svaka generacija političara ima novu priliku za stvaranje. Moramo je iskoristiti. Nemamo nikakvu alternativu. Umjesto da plačemo nad sudbinom, gledamo u prošlost, samo napadamo i kritiziramo, bit ćemo opcija koja ne nudi kukanja o prošlosti, već usmjerava Hrvatsku prema rješenjima budućnosti - kazala je saborska zastupnica.

- Želimo Hrvatsku u kojoj je moja Dalmacija europski i svjetski centar obnovljivih i zelenih izvora energije. Dalmacija u kojoj je sagrađena najveća solarna elektrana u svijetu. Dalmacija u kojoj su bura i jugo pojmovi vezani uz generaciju energije iz vjetroelektrana, a ne pojam vezan za korupciju. Dalmacija jakog, održivog turizma, u koju se doseljavaju najbolji mladi stručnjaci iz svih zemalja svijeta, jer u njoj žele živjeti sa svojim obiteljima i raditi na daljinu, zajedno s nama stvarati društvo budućnosti. To je Hrvatska u kojoj je Slavonija europski i svjetski centar biotehnologije. Slavonija u kojoj mladi stručnjaci iz cijelog svijeta dolaze razvijati nove tehnologije proizvodnje zdrave hrane.

To je Hrvatska u kojoj je Zagreb europski i svjetski centar nanotehnologije i kvantnog računarstva. Zagreb koji je tragediju potresa u 2020. iskoristio za izgradnju moderne europske metropole 21. stoljeća. Zagreb koji se ponosi internacionalizmom, u kojem svi ljudi dobre volje, bez obzira na svoj izgled, identitet ili seksualnu orijentaciju žive u miru s drugima. Hrvatska u kojoj su Istra i Kvarner europski i svjetski centar kreativne industrije, u koju dolaze znanstvenici iz cijelog svijeta, promatrati svemir i tražiti crne rupe. Hrvatska u kojoj su Lika, Kordun i Banija europski i svjetski centar zelenih tehnologija, u kojoj je njena sjeverna regija, sa središtem u Varaždinu, europski i svjetski centar umjetne inteligencije. To je Hrvatska u koju su se vratila naša iseljena djeca i dovela svoje prijatelje, da s nama zajedno rade i stvaraju nove vrijednosti - zaključila je u svom obraćanju.

Povezani članci

Who's Online

We have 67 guests and no members online