I Bruxelles svjestan važnosti škverova za Hrvatsku

brodI u Europskoj komisiji svjesni su značaja brodogradilišta za Dalmaciju i Hrvatsku te tako pokazuju dobru volju da se u kratkom roku ocijene programi restrukturiranja, a nakon što ih se još doradi - takve i dostavi. Programe restrukturiranja Agencija ocjenjuje prema Zakonu o državnim potporama, a Europska komisija provjerava jesu li u skladu sa zajedničkim stajalištem država članica u sklopu mjerila za zatvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju. Zbog alarmantnog stanja u Brodosplitu u četvrtak je u Ministarstvu gospodarstva održan sastanak sa sindikalnim čelnicima brodogradilišta, a prema riječima predsjednika Nezavisnog sindikata u Brodosplitu Zvonka Šegvića, dogovoreno je da će radnici, kako bi se smanjila nezaposlenost, raditi za druga brodogradilišta. Radnici će, potvrdio je, početi raditi i na remontu naftne platforme u Trogiru ...


ŠKVER BLUES

I Bruxelles svjestan važnosti škverova za Hrvatsku

Piše: A. Ko. / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

"Čim Europa ubrzanim putem prihvati program restrukturiranja, ugovorit ćemo gradnju devet brodova", kazao je Šegvić, koji je je priznao da, kada je riječ o rokovima, nisu dobili zadovoljavajuć odgovor, neformalno im je obećano da će priča krenuti već za dva tjedna.

Šegvić je naglasio da sindikati rade na tome da ugovaranje gradnje brodova krene i prije zelenog svjetla Bruxellesa. "Onog trenutka kad se program ocijeni pozitivno moći ćemo krenuti s potpisivanjem ugovora", kazao je Šegvić.

Što se privatizacije brodogradilišta tiče, kazao je da je to sasvim druga priča. "U ovom trenutku moramo riješiti program restrukturiranja, jer ako je on dobar, može ga provoditi bilo tko, a brodogradnja može sama sebe financirati kao što je to slučaj u Italiji i Francuskoj", rekao je Šegvić.

Brodosplitov program restrukturiranja već je ranije dostavljen Agenciji i Eurospkoj komisiji i tu se otišlo najdalje u vezi s doradom programa.  Ovih se dana vrlo intenzivno priprema i razgovora o tome kako se treba doraditi program restrukturiranja, a kako bi bio u skladu sa zahtjevima koje sadrže propisi o državnim potporama.

Povezani članci

Who's Online

We have 300 guests and no members online