Preminuo Nedjeljko Mihanović

Akademik Nedjeljko Mihanović, hrvatski povjesničar književnosti i političar te bivši predsjednik Hrvatskog sabora, umro je u četvrtak u 92. godini u Zagrebu, priopćila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.
Mihanović je rođen 16. veljače 1930. u Sitnu Donjem, Klasičnu gimnaziju završio je u Splitu, a 1958. slavistiku i romanistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Pisao je eseje, kritike, rasprave, političke članke i govore, bibliografske i leksikografske priloge. Posebno se bavio priređivanjem kritičkih izdanja sabranih djela hrvatskih pisaca: Tin Ujević (1963.-1967.), Antun Gustav Matoš (1973.), Vladimir Nazor (1977.), Vjekoslav Majer (1978.) i Antun Branko Šimić (1988. i 1998.).
Nedjeljka Mihanovića, našeg sumještanina (obitelj Mihanović ima kuću na Malom Ratu) pamtit ćemo kao vrsnog povjesničara hrvatske književnosti koji je brojnim esejima i kritikama te priređenim sabranim djelima mnogih hrvatskih pisaca dao osobit znanstveni doprinos interpretaciji i sistematizaciji novije hrvatske književnosti, a bio je i čest akter ili sudionik u nizu kulturnih događanja i u Dugom Ratu i našoj općini, često i s svojom kćeri Hrvojkom Salopek Mihanović, a 2019. mu je u susjednoj Podstrani predstavljen i "Zbornik u čast Nedjeljka Mihanovića"...

Izvor: Index.hr, Dalmacija News

U biblioteci Pet stoljeća hrvatske književnosti Nedjeljko Mihanović je priredio izdanja za niz hrvatskih pisaca te zasebno priredio nekoliko pojedinačnih izdanja djela hrvatskih pisaca (Frano Alfirević, Rikard Jorgovanić, Vladimir Nazor, Otokar Keršovani, Ivana Brlić-Mažuranić, Franja Žanić, Ranko Marinković, August Cesarec, Jure Kaštelan, Vjekoslav Majer, Tin Ujević, A.B. Šimić, Ivan Despot, Branko Klarić, August Šenoa, Olinko Delorko, Zlatko Tomičić). U biblioteci Matice hrvatske Stoljeća hrvatske književnosti priredio je djela Vladimira Nazora, Izidora Poljaka, Đure Sudete, Jeronima Kornera, Rajmunda Kuparea, Lucijana Kordića, Srećka Karamana, Ante Jakšića i Jakše Ercegovića.Objavio je i autorske knjige Poezija Stanka Vraza (1971.), Pjesničko djelo Vladimira Nazora (1976.), Portreti i eseji o hrvatskim piscima (1981.), Oblikotvornost i smisao (1987.), Mjera i vrijednost (1989.), Govor umjetnosti (1992.), Na putu do hrvatske državnosti (1996.), Državnost iznad svega (1998.), Prepoznavanje vrijednosti (2001.), Za jedinu i vječnu Hrvatsku – dr. Franjo Tuđman (2001.), Poljički Parnas (2005.), Tajanstvenost umjetničke riječi (2007.), Poljički Parnas II. Poljička čitanka (2009.) i Tuđmanova baština (2010.).

Izradio je scenarije i ekranizacije o hrvatskim piscima Vladimiru Nazoru, Vjekoslavu Majeru, Antunu Mihanoviću, A.G. Matošu, Ivani Brlić-Mažuranić, Augustu Cesarcu.

Obnašao je dužnost ministra prosvjete i kulture Republike Hrvatske 1992. godine. Zastupnik je Hrvatske demokratske zajednice u Saboru Republike Hrvatske od 1992. – 1999. Tijekom drugog saziva Hrvatskog sabora od 24. svibnja 1994. do završetka mandata 28. studenog 1995. postaje predsjednik Zastupničkog doma i predsjednik Sabora Republike Hrvatske. U prvom i drugom sazivu Sabora bio je predsjednikom saborskog Odbora za naobrazbu i znanost.Odlukom predsjednika Franje Tuđmana Nedjeljko Mihanović odlikovan je sa sedam visokih državnih odlikovanja.

Neka mu je laka hrvatska zemlja.

Povezani članci

Who's Online

We have 73 guests and no members online