Ivica Puljak objavio svoj prvi govor u Saboru

Ivica Puljak, splitski fizičar, popularizator znanosti i aktivni član stranke Pametno, na Facebooku je objavio svoj prvi govor u Saboru, ako građani na predstojećim izborima daju povjerenje ovom istaknutom članu stranke Pametno. Svojim biračima Puljak je obećao da će u Saboru biti glas znanosti i humanizma, te da će njegov prvi govor biti o -  crnim rupama!
Sad se vi sigurno pitate kako su to crne rupe povezane s našim političarima. Evo kako, pojašnjava Puljak. HDZ i SDP su tijekom godina svoje vladavine stvorile na tisuće crnih rupa, pa se govor odnosi i na političare iz ovih partija i njihovih satelita i žetončića. Prva asocijacija građana na povezivanje crnih rupa i Sabora su crne rupe u proračunu. Druge crne rupe ste stvorili u našim glavama i našim srcima. Podijelili ste dobre ljude ove zemlje na sve moguće kampove:  potomke ustaša i partizana, radnike i poslodavce, zaposlenike u javnom i privatnom sektoru, pacijente i liječnike, učitelje i roditelje...
Govor je u cijelosti u nastavku članka...

IVICA PULJAK OBJAVIO SVOJ PRVI GOVOR U SABORU


Drage kolegice i kolege saborski zastupnici,

Svojim biračima sam obećao da ću u Saboru biti glas znanosti i humanizma. Isto tako sam obećao da će moj prvi govor biti o crnim rupama. A ja svoja obećanja ispunjavam.

Najprije humanizam. To je moj sustav vrijednosti, u čijem središtu su slobodna ljudska bića, koja brinu jedni o drugima, odgovorni su i prema prirodi i prema društvu, osjećaju se prvenstveno Zemljanima, povezanima sa svim biljkama i životinjama na svijetu, zatim građanima svijeta, s nekom posebnom ljubavlju za kraj i zemlju u kojoj su rođeni i odrasli, i koje žele dijeliti sa svim ljudima dobre volje. Jasno im je da trebaju graditi svoj život na temeljima znanja i rada, s posebnom brigom za slabije od sebe. Drugim osobama rado priznaju slobodu, a svoju slobodu shvaćaju prvenstveno kao odgovornost i želju za stvaranjem. U Hrvatskoj, gdje se veliki dio ljudi deklarira vjernicima pokušavaju pronaći zajednički jezik s ljudima koji iskreno žive temeljne kršćanske vrijednosti, a koje su u svemu važnom sukladne vrijednostima humanizma.

Sada znanost i crne rupe. Moj svaki govor će biti takav da barem nešto iz njega naučimo. Crne rupe su svemirski objekti, koji imaju tako veliku masu da iz njih ništa ne može pobjeći, čak niti svjetlost. Najčešće nastaju na kraju života velikih zvijezda, kada one iscrpe svoje gorivo i nepovratno se uruše pod utjecajem gravitacije. Crne rupe imaju toliko veliku masu da privlače sve oko sebe, a znaju usisavati materiju s obližnje zvijezde, koja se onda “zapali”, pa izgleda kao da crna rupa svijetli, iako se vidi samo njen obris. Crne rupe se mogu sudarati, i u tom sudaru nastane nova crna rupa, s masom manjom od zbroja masa dviju originalnih crnih rupa. Razlika u masi se izrači kroz gravitacijske valove. Najpoznatija crna rupa se nalazi u središtu naše galaksije Mliječne staze, a ima masu oko 4 milijuna puta veću od sunca. Nama najbliža crna rupa nalazi se na udaljenosti od oko 300 miljuna milijardi kilometara.

Sad se vi sigurno pitate kako su to crne rupe povezane s vama. Evo kako. HDZ i SDP su tijekom godina svoje vladavine stvorile na tisuće crnih rupa, pa se ostatak ovog govora odnosi na vas iz ovih partija i njihovih satelita i žetončića. Prva asocijacija građana na povezivanje crnih rupa i Sabora su crne rupe u proračunu. Do sada se proračun shvaćao kao crna-rupa-bez-dna-jer-ionako-će-netko-drugi-rješavati-probleme-kad-ja-odem. Tom životnom filozofijom ste ukrali budućnost našoj djeci, ili još-gore-po-nas-doduše-bolje-po-njih potjerali ih iz Hrvatske u neke druge, bolje zemlje. Crna rupa u proračunu je veličine otprilike one u središtu Mliječne staze. Ako joj se hitno ne suprotstavimo sve će nas usisati.

Druge crne rupe ste stvorili u našim glavama i našim srcima. Podijelili ste dobre ljude ove zemlje na sve moguće kampove: potomke ustaša i partizana, radnike i poslodavce, zaposlenike u javnom i privatnom sektoru, pacijente i liječnike, učitelje i roditelje … i sada smo raslojeno društvo puno nepotrebnih svađa i podjela.

Umjesto da smirujete strasti, vi ste ih poticali.

Umjesto da gradite spone između ljudi, vi ste nas svađali.

Umjesto da njegujete ono najbolje u nama, vi ste budili najniže strasti.

Umjesto da gradite društvo budućnosti, vi ste zapeli u prošlosti.

I što sad? Možete li napokon smoći snage i pokušati zaokrenuti Hrvatsku? Možete li vi učiniti ono što su trebale vaše stranačke kolege: pomiriti se s prošlošću i okrenuti se prema budućnosti?

Sprostavljanje svim ovim crnim rupama, da nas ne progutaju, zajedno sa svim dragim ljudima koje znamo, bit će teško i bolno za sve nas, ali nema alternative.

Zato moramo probuditi najbolji dio Hrvatske, posebno mlade i stručne ljude.

Moramo dati prednost znanost i struci, ispred teorija zavjere, pseudoznanosti i šarlatanstva.

Moramo dati inovacijama i poduzetništvu da se razmašu i stvoriti povjerenje i poštovanje između radnika i poduzetnika.

Moramo sve uložiti u razvoj i stvaranje novog bogatstva, pazeći istovremeno na one najslabije i najpotrebitije. Može se to, jedno ne isključuje drugo. Tako to rade najbolje zemlje svijeta.

Moramo reformirati cijelu zemlju, ali treba početi od obrazovanja.

Moramo reformu koja je počela treba usmjeriti na osnovne postavke Cjelovite kurikularne reforme te ponovo probuditi entuzijazam učitelja, roditelja i cijelog društva.

Moramo smanjiti poreze i namete da bismo privukli mlade, ambiciozne i stručne ljude da se vrate u Hrvatsku i dovedu svoje prijatelje i ovdje s nama stvaraju novu Hrvatsku.

Moramo još puno toga, ali ajmo pokazati svojim primjerom da se počinjemo mijenjati, da građani vide kamo idemo i da nam se pridruže.

Hoćemo li ovo napraviti ovisi samo i isključivo o nama. Ajmo krenuti danas!

Povezani članci

Who's Online

We have 76 guests and no members online