Gitara je život, a život je na Omiš guitar fest-u!

Program nadolazećeg 10. jubilarnog internacionalnog festivala gitare "Omiš guitar fest 2020" predstavljen je u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu gde je održana i promocija projekta "10 svjetskih praizvedbi skladbi ponajboljih svjetskih skladatelja povodom desete obljetnice festivala" posvećene vrhunskom mladom gitaristu Petru Čuliću koji je tom prilikom i nastupio s nekoliko kratkih brojeva iz svog bogatog repertoara.
O popularnom dugoraćaninu s gitarom zna se manje-više sve. Dobitnik rektorove nagrade, nakon studija u Splitu osvojio je niz prestižnih nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima, u Gevelsbergu, Volosu, Velbertu, Weimaru, Kutnoj Hori,... svirao je kao solist s Rheinische Philharmonie, Simfonijskim orkestrom Nacionalnog kazališta Claudio Santoro u Brasiliji, Mozart orchestra, Komornim orkestrom grada Curitibe, Simfonijskim orkestrom Crne Gore, Komornim gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži, Orkestrom HNK Split i drugima. Radi s djecom, budućim glazbenicima u OGŠ u Omišu i drugdje.
Skladbe za Petra Čulića napisalo je 10 ponajvećih skladatelja svijeta za klasičnu gitaru, a sama imena skladatelja govore o važnosti jedinstvenog i povijesnog projekta. To su redom: Sergio Assad (Brazil), Dušan Bogdanović (SAD/Srbija/Švicarska), Ernesto Cordero (Portoriko), Gerard Drozd (Poljska), Angelo Gilardino (Italija), Stephen Goss (Wales), Francis Kleynjans (Francuska), Atanas Ourkouzounov (Francuska/Bugarska), Jaime M. Zenamon (Brazil) i Štepan Rak (Češka Republika).
Program međunarodnog festivala gitare Omiš guitar fest 2020. javnosti je predstavio direktor i osnivač festivala Neno Munitić. Festival otvara mlada pjevačica iz Duća, Gabriela Braičić (14), finalistica prošlogodišnjeg Supertalenta, solističkim koncertom uz gitarsku pratnju Vlade Brzovića, a festival se nastavlja s natjecanjem u devet kategorija i tradicionalno bogatim popratnim koncertnim programom po Omiškim trgovima i kalama.

Najava 10. jubilarnog internacionalnog festivala gitare

Omiš guitar fest 2020.

Piše: Pero Livajić / Narodni list
Izvor: Narodni list


Novi termin 17. – 21. 06. užežin ljeta lani je pobudio nikad veći interes gitarista i ljubitelja gitare tako da organizatori ponovno očekuju veliki odaziv natjecatelja, kao i nekoliko tisuća gostiju podno drevne gusarske utvrde Mirabella.

Lani (2019.) su domaćini imali i posebnu poslasticu festivala, na što su jako ponosni - oživjeli su, naime, duh nekad popularne 'kamene klupe' u Omišu na jedan originalan način- izradila se naravno u kamenu, ali u obliku gitare i postavila na zelenu površinu u neposrednoj blizini plaže, škola, hotela, i mjesta gdje je sama stara kamena klupa nekad i stajala. Time su poručili mladima da se druže i zabavljaju, normalno i zaljubljuju, uz zvuke gitare, ukazujući na pozitivne vrijednosti društva, potičući ih na rad i stvaralaštvo što je osnovni postulat Omiš guitar festa.

Jer... "Gitara je život, a život je na Omiš guitar fest-u!".

Povezani članci

Who's Online

We have 186 guests and no members online