Maestro di Costa Azzurra

Petar ČulićNajpoznatiji Dugoraćanin na ovoj maloj usamljenoj baloti ne prestaje nas oduševljavati svojim uspjesima! I to ne u balotama, posljednjem hitu mladih i nešto starijih Dugoraćana; ne ni u ljenčarenju, tom tradicionalnom sportu naše mladeži u najboljim godinama ("Ne bi ja prika sidija sad isprid Rivice da imam šta drugo radit...") u kojem sam i ja prilično talentiran, samo mu se nemam vremena ozbiljnije posvetiti... Petar Čulić je nedavno u Gorizi (Italija) na VIII. Međunarodnom gitarističkom festivalu "Progetto Mercatali", jednoj od najznačajnijih gitarističkih manifestacija u Italiji, u konkurenciji 39 gitarista iz cijeloga svijeta osvojio drugu nagradu stručnog međunarodnog žirija. Iako jako mlad, Petar već godinama doživljava zvjezdane trenutke. Slavna francuska skladateljica Colette Mourey nedavno je skladala kompoziciju za solo gitaru nazvanu "Sonata Appassionata, Hommage à Petar Culic!"...


PETAR ČULIĆ

Drugo mjesto na gitaristikom festivalu u Gorizi

Piše: MB


Od 21. do 29. svibnja se u Gorizi (Italija) održao VIII. Međunarodni gitaristički festival Progetto Mercatali“, jedna od najznačajnijih gitarističkih manifestacija u Italiji.

U sklopu festivala, od 27. do 29. svibnja se održalo natjecanje „Premio Enrico Mercatali“ gitarista iz cijeloga svijeta, na kojemu je nastupilo dvjestotinjak gitarista sa 4 kontinenta u ukupno 7 kategorija.

U najstarijoj dobnoj kategoriji, bez starosne granice, Petar Čulić je među 39 gitarista iz cijeloga svijeta (SAD-a, Meksika, Izraela, Bjelorusije, Poljske, Portugala, Rusije, Austrije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Srbije, Makedonije, Nepala i Mađarske) osvojio drugu nagradu stručnog međunarodnog žirija.

Žiri su činili Hubert Kaeppel (Njemačka), Stefano Viola (Italija), Damjan Stanišić (Srbija), Srđan Bulatović (Crna Gora) i Ante Čagalj (Hrvatska). 

Nakon prvoga kruga 5 finalista su izabrana za finale – Petar Čulić, David Dyakov (Bugarska), Woch Adam (Poljska), Tal Hurwitz (Izrael) i Grafenauer Izidor Erazem (Slovenija)  a finale se održalo u dvorani, Audiotorium  Fogar u Gorizi. Natjecanje podržava i predsjednik republike Italije.

 Petar Čulić

Sonata Appassionata, Hommage à Petar Culic!

Iako jako mlad, Petar već doživljava zvjezdane trenutke. Naime, slavna francuska skladateljica Colette Mourey je skladala kompoziciju za solo gitaru nazvanu Sonata Appassionata, Hommage à Petar Culic!

Francuska riječ Hommage znači poštovanje prema nekome ili nečemu, a takva vrsta skladbi se većinom posveti najvećim umjetnicima u povijesti glazbe, koji su u najčešćem slučaju već i mrtvi, pa im se time odaje čast.

Petar je to već doživio u 24 godini, što dovoljno pokazuje kakav ugled ima u svijetu glazbe. Skladba je već objavljena u ediciji Marc Reift (EMR).

Colette Mourey rođena je 1954. i podučava buduće učitelje na Sveučilištu Franche-Comté u Francuskoj. Od 2008. radi na vlastitoj teoriji ‚hipertonalnosti‘ koja se temelji na ljestvici većoj od oktave, čime se radikalno preoblikuju tehnike atonalnog kontrapunkta dopuštanjem ponovnog uvođenja ‚prirodnih konsonanci‘ u taj kontekst.
 
Nakon natjecanja u Italiji, Petru slijedi nastup u Njemačkoj, te brojni koncerti ovog ljeta po Hrvatskoj i Europi, od čega izdvajamo recital na gitarističkom festivalu "Forum gitarre Wien" u Beču.

A valja ćemo ga opet vidjeti i na jubilarnom, 10. Dugoratskom ljetu.

Makar i u "off" programu.

Petar Čulić

Povezani članci

Who's Online

We have 275 guests and no members online