Plavi kaputić, trideset godina poslije

Zahvaljujući snimci BBC-ja, njezino je uplakano lice obišlo cijeli svijet. Željka Jurić bila je šestogodišnja djevojčica koja je u plavom kaputiću sa suzama, koračala porušenim i spaljenim Vukovarom u koloni 19. studenoga 1991. godine.
Od tada, njezin život se primijenio. Danas gradi muzej sjećanja na Domovinski rat u svom naselju, Berak, nedaleko od Vukovara. U pomoć joj je priskočio i redatelj Jakov Sedlar sa svojim najnovijim filmom “Plavi kaputić, trideset godina poslije.” Premijera filma je zakazana dan prije tridesete obljetnice pada Vukovara, a prihodi će biti usmjereni u izgradnju muzeja. Redatelj Sedlar, kao i sama Željka su u Splitu, kojom prilikom su dali izjave za Dalmaciju Danas.

Podsjetimo se, dugoraćani su ugostili Željku Jurić Mitrović 16. prosinca 2015., povodom predstavljanja njene zbirke poezije "Moja dolina suza" u Narodnoj knjižnici u Dugom Ratu.

IZLAZI FILM O DJEVOJČICI U PLAVOM KAPUTIĆU

Ovaj film je nastao iz ljubavi

Izvor: Dalmacija Danas

- “Film je priča o Željki Jurić i trajat će sat vremena. Film je završen, a premijera će biti u Berku 17.11., dan prije tridesete obljetnice pada Vukovara”, kazao je redatelj. “Priča je to o cijelom životu Željke Jurić i uopće o tome što se događalo u Hrvatskoj posljednjih trideset godina kroz njezinu sudbinu. Određene stvari ne smijemo zaboravljati, a poseban povod je skupljanje sredstava za muzej koji Željka otvara u Berku”, istaknuo je Sedlar.

Plavi kaputić, trideset godina poslije

- "Film je nastao na inicijativi samog redatelja, uz pomoć pojedinaca i tvrtki dobre volje. Snimanje je trajalo pola godine, uglavnom u Vukovaru, ali i u Zagrebu, Dalmaciji, otocima. Što se tiče budžeta, država nam tu nije ništa pomogla, već su nam pomogli osobni pojedinci, parteri i prijatelji. Ovaj film je nastao iz ljubavi. Željeli smo jednu priču o osobi koja je krasna i koja je hrvatska heroina”, rekao je Sedlar za Dalmaciju Danas.


Moja dolina suza

dugoraćani su ugostili Željku Jurić Mitrović u Narodnoj knjižnici u Dugom Ratu.

Dugoraćani su ugostili Željku Jurić Mitrović 16. prosinca 2015., povodom predstavljanja njene zbirke poezije "Moja dolina suza" u Narodnoj knjižnici u Dugom Ratu.

Povezani članci

Who's Online

We have 355 guests and no members online