O Dugom Ratu..

Maloračke priče: Na teraci mi smeta kabel, zovem HEP-ovce da ga izmjeste, ali susjed ne da preko svog...

Kabel po taraciNedavno sam u Slobodnoj Dalmaciji pročitao članak u kojem se neki g. Jozo Šalinović protivi postavljanju dalekovoda na svojem imanju. Vratio me ovaj članak u mislima unatrag jedno 45 godina, kada sam, mlad i naivan, vjerovao "na riječ" gospodi iz HEP-a, koji su od električnog stupa preko moje zemlje postavljali nadzemni kabel za struju mojoj braći, i to na način da su kuku stavili na njihovu kuću. Odmah sam protestirao na način kako je to napravljeno. Zašto? Pa zato ako jednoga dana budem gradio kat taj kabel će mi smetati, što je već tada bilo vidljivo, jer su ga trebali postaviti 2-3 m zapadnije. No rečeno mi je, a ja povjerovah, da će oni, ako bude potrebno, spomenuti kabel lako premjestiti. No nekad se držalo do riječi.. I tako, 40-ak godina poslije, bio sam u prilici podignuti kat kuće, ali spomenuti kabel još je tamo i naravno, smeta ...

MALORAČKE DOBROSUSJEDSKE PRIČE

Na teraci mi smeta kabel, zovem HEP-ovce da ga izmjeste, ali susjed ne da preko svog...

Piše: Davor Grgat

Kabel sada doista leži na krovu kuće. Da je bilo gdje, nego na mjestu gdje mi je jedino moguće popeti se na krov, ne bi bilo problema.  Naime, u tu svrhu sam na međukatu, (gdje mi je jedino moguće popeti se na kuću), podigao taracu od  cca 1x1 m,  kako bih se popeo na tu taracu te na nju ponovno stavio skale do gornje tarace, a dalje - stop!

Na samom početku tarace smeta mi spomenuti kabel. Obzirom da se u posljednje vrijeme nisam  penjao na krov, jer se bojim dotaknuti kabel (kojeg su radnici HEP-a već krpali), a taraca mi poslije svakih kiša vlaži, pa ni sam neznam kako dalje..  

U više navrata dolazili su i djelatnici HEP-a kako bi rješili ovaj spor. No, nikako ne uspijevaju uspostaviti ni najminimalniji kontakt sa korisnikom struje toga voda. Kontakt je "moguć" samo preko zatvorenih prozora, a on se svodi na ovo: "Ja imam struju, koju redovito plaćam. Da li će te premjestiti kabel ili ne, to se  mene ne tiče. Preko  moga nećete! A ako mi struje nestane, tu je sud...“, odgovor je iza škura.

Istini za volju, hoće li i kada će radnici HEP-a pomaknuti taj vod, i na koji naćin, (iako bi najbezbolnije bilo premjestiti kuku oko 2 m zapadnije), meni je svejedno. Problem je što dolazi zima, krov kuće prokišnjava, kabel je već oštećen, dira se kuće, i nakon svega toga, mogu li očekivati ono najgore?

Povezani članci

Who's Online

We have 364 guests and no members online