U probni rad pušten novi agregat HE Zakučac

agregatPred brojnim uzvanicima, predvođenih dopredsjednikom Sabora Miloradom Batinićem, na ušću Cetine svečano je stisnuto jedno dugme. Tim jednostavnim činom, kojega je rutinirano obavio Zlatko Koračević, predsjednik Uprave HEP-a, u probni rad pušten je novi agregat koji je dodatno pojačao snagu i dosad zavidno jake Hidroelektrane 'Zakučac'. Završetak modernizacije, na kojoj radi 20-ak tvrtki predvođenih 'Končar-Elektroindustrijom', očekuje se do konca 2015. godine, a planirano povećanje snage elektrane u Zakučcu, koja se po proizvodnji električne energije može mjeriti s nuklearkom iz Krškoga, iznosi 52 mega vata, pa će joj se ukupna instalirana snaga popeti do 538 megavata, a prosječna godišnja proizvodnja struje dosegnut će impresivnih 1516 milijuna kilovat sati ...

HE ZAKUČAC U PUNOM POGONU DO 2015.

Milijardu kuna u hidroelektranu Zakučac - bit će jaka kao Krško

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Čizmić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Iznimno sam sretan jer nakon niza sušnih godina imamo kapitalnu investiciju u našem energetskom sustavu. Riječ je o poslu ukupne vrijednosti oko milijardu kuna, pri čemu je samo ova prva faza koštala 150 milijuna kuna - kazao je Koračević.

he zakučac

Velikoj fešti, baš kao i posljedičnom domjenku, nazočili su i predstavnici omiške gradske vlasti predvođeni gradonačelnikom Ivanom Škaričićem. Upravo se Škaričić, podsjetimo, pobunio nakon što je bio izostavljen s popisa uzvanika kada je u listopadu prošle godine ondašnji prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, gurajući pred sobom lokalne HNS-ovce, prvi put obišao postrojenje u Zakučcu.

Čačić u tunelu


Predstavit ćemo projekt 'Ombla'

Koračević se spremno odazvao pozivu novinara da prokomentira stanje s Hidroelektranom 'Ombla', pa je ustvrdio kako je taj projekt u javnosti nepravedno ocrnjen, baš kao i izgradnja Termoelektrane 'Plomin 3'.

- U javnosti prevladava dojam kako smo mi u HEP-u nesposobni, a to nije istina. Za dvadesetak dana ćemo Vladi u potpunosti predstaviti projekt 'Ombla', te ćemo čekati da se donese odluka o njezinoj sudbini, odnosno da se Vlada konačno izjasni jesu li milijardu kuna osiguranog novca, nova radna mjesta i posao za brojne hrvatske tvrtke od gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku ili nisu - zaključio je Koračević.

Povezani članci

Who's Online

We have 135 guests and no members online