Čuvajmo okoliš – oblikujmo budućnost

Ako niste prespavali početak 21 stoljeća primjetili ste da svi govore o važnosti očuvanja okoliša, odvajanja i razvrstavanja otpada, recikliranja, apelira se pri tom na civilizacijske dosege modernog svijeta, spominje se budućnost, pa čak i u Hrvatskoj čiji političari kao da još uvijek žive u prošlosti, razmišlja se o Zemlji kakvu ostavljamo pokoljenjima koja dolaze poslije nas, aktivniji među nama priređuju ekološke akcije, čišćenja okoliša i podmorja, upozoravaju se svi, takoreći od 7 pa do 77 godina, o potrebi promijena ustaljenih navike vezanih za naše postupanje sa svakodnevnim otpadom koji stvaramo u svojim domovima i na radnim mjestima. Prje par dana u Omišu su ispred nekadašnjeg (i neprežaljenog) disko kluba "Valentino" djelatnici našeg komunalnog poduzeća Peovica upoznavali  učenike tamnošnje osnovne škole o važnosti odvajanja i razvrstavanja otpada, te su im prezentirali mobilno reciklažno dvorište koje služi za odvojeno prikupljanje i privremeno skladištenje manjih količina posebnih vrsta otpada u lokalnim sredinama koje nemaju reciklažno dvorište. Tvrtka Studenac u suradnji sa Peovicom u ovu subotu,  28.05.2016. provodi edukativnu kampanju o odvojenom prikupljanju otpada na području Dugog Rata, Omiša, Tugara i Šestanovca. U prodavaonicama Studenca moći ćete se informirati o zelenim eko-otocima te dobiti letak sa svim osnovnim informacijama. Samo kontinuiranom edukacijom i primjenom pravila ponašanja u odvajanju i razvrstavanja otpada u svakodnevnom životu, te upozoravanju na važnost zaštite okoliša, može se promijeniti naša sadašnja uspavana s(a)vijest i nerazborito gospodarenje otpadom..

Čuvajmo okoliš – oblikujmo budućnost

A zašto to sve ovo radimo? Zašto dodatno kompliciramo svakodnevni život i ustaljene navike? Odgovor je jednostavan: skupo je! Previše je skupo ne voditi računa o otpadu. Skupo je za naše obiteljske i poslovne budžete, skupo je zajednici, našoj općini, gradu, državi,..

odvajanje i razvrstavanje otpada

Sve donedavno nismo se previše osvrtali na troškove odlaganja otpada. Sve što nas je zanimalo je upotrebna vrijednost. Plastične vrećice bi poslije kupovine bacali praktički bilo gdje. U međuvremenu je nafta (i energija općenito) potrebna za proizvodnju te vrećice poskupila preko svake mjere. Istovremeno, količina tih iznimno teško i sporo razgradivih vrećica odbačenih u okoliš (mora, šume, "iza brda“,..) narasla je do kolosalnih razmjera. Pojavila se potreba zbrinjavanja odnosno reguliranja tako nastalih brda otpada koja su nas počela gušiti, uzimati životni prostor. Sjetimo se samo Karepovca..

Karepovac

Onečistili smo vodu, zemlju, zrak. Zbrinjavanje ovih "neugodnosti“ također nas je počelo koštati. Vremenom smo shvatili da nam je jeftinije proizvoditi materijale koji se mogu više puta upotrijebiti. A s druge strane, postalo je problematično odlaganje otpada tek tako, bilo gdje. Zatvaraju se (i saniraju) neodgovarajuća odlagališta, čime cijena odlaganja na ova "odgovarajuća“ automatski raste.

Čuvajmo okoliš – oblikujmo budućnost

A za koju godinu, točnije, do 31.12.2017, zatvoriti će se sva odlagališta u Hrvatskoj. Sav preostali, neselektirani otpad morati će se voziti u regionalne centre, po cijeni koja će biti višestruko veća od današnje! A regionalni centar u našoj županiji (Lećevica) još se nije ni počeo raditi?!  Što znači da ćemo preostali, neselektirani otpad morati voziti na neki drugi regionalni centar, a najbliži se nalazi u Šibensko-kninskoj županiji.

odvajanje i razvrstavanje otpada

I ovdje dolazimo do pravog i za sada više nego dovoljnog odgovora na naše početno pitanje - zašto sve ovo radimo?. Cijena koju sada plaćamo za deponiranje jedne tone miješanog komunalnog otpada narasla je, na ovaj ili onaj način, višestruko prethodnih nekoliko godina. Za očekivati je da će se, u odnosu na današnje vrijednosti, još najmanje utrostručiti do kraja 2017.

odvajanje i razvrstavanje otpada

Netko će to morati platiti. Pogađate tko već. Mi. Nitko drugi, Mi, korisnici usluge prikupljanja otpada u kućanstvima, jednako kao i poslovni korisnici. Kroz neizbježno povećanje mjesečnih računa, kroz nove namete zbog potrebe investiranja u komunalnu opremu..

odvajanje i razvrstavanje otpada

Tko bude spreman na vrijeme bolje će (čitaj: jeftinije) proći, a naše komunalno poduzeće Peovica već godinama, u ovom sustavu kakav postoji u RH, priprema se za i usklađuje sa zakonskim odredbama EU. No to je samo jedan mali kotačić (koji se okreće u pravom smjeru) u velikom sustavu koji u Hrvatskoj uglavnom još uvijek stoji ili tapka u mjestu. Dokad?!

eko akcija

Povezani članci

Who's Online

We have 274 guests and no members online