Gata: Talijanski veleposlanik zatražio oprost za zlodjela talijanskih fašista

detalj s komemoracije u Gatima- Prihvatio sam vaš poziv da dođem na ovu svečanost jer sam znao da čete me dočekati kao prijatelja te bih, kao prijatelj, od vas zatražio oprost za zlodjela što su ih pripadnici talijanske vojske u Drugom svjetskom ratu počinili nad stanovništvom ovoga kraja - kazao je talijanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Alessandro Pignatti tijekom komemoracije za žrtve pokolja što su ga nad 96 mještana Gata, Ostrvice i okolnih poljičkih sela 1. listopada 1942. godine počinile združene snage četnika i talijanskih fašista ..

TALIJANSKI VELEPOSLANIK ALESSANDRO PICNATTI :

Tražim oprost za zlodjela talijanskih fašista

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Bio je to trenutak za povijest jer je Alessandro Pignatti prvi dužnosnik Republike Italije koji je ovim povodom pohodio Gata te je, uz iskaz dubokog pijeteta, položio državnički vijenac na spomen-kostumicu pred župnom crkvom svetoga Ciprijana, u kojoj je služena i koncelebrirana misa u čast nevinim poljičkim žrtvama.

Kao pokrovitelj obljetnice, nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, istaknuvši kako se nitko u Hrvatskoj nema pravo zločincima svetiti, ali se krvavih događaja iz vlastite prošlosti moramo sjećati jer, kako je rekao, onima koji se ne sjećaju ovakve se tragedije ponavljaju.

Prisjećanju na događaj koji je u crno zavio Poljičku republiku nazočili su brojni uzvanici, među njima i izaslanik Ive Josipovića, kontraadmiral Ante Urlić.

Povezani članci

Who's Online

We have 488 guests and no members online